Merlin v kuchařské zástěře vás pozve do svého bytu

O Nuno Mendesovi by měl vědět každý, kdo si ve světě gurmánů říká znalec. Šéfkuchař původem z Portugalska sice není televizní hvězdou, ale patří k tomu nejlepšímu, co nová generace kuchařů vůbec nabízí.

Svůj životopis by si Nuno Mendes mohl zarámovat. Část života strávil na venkovských farmách, což mělo velký vliv na jeho vytříbený cit pro ingredience a rustikální jídla. Za Atlantikem se učil u vyhlášených mistrů, aby nakonec na čas zakotvil ve španělské Mekce molekulární kuchyně – v restauraci elBulli.

Usednout ke stolu v elBulli není vůbec nic jednoduchého. Restaurace bývá otevřena jen několik měsíců v roce a během nich uvaří pro osm tisíc hostů. Dostat se mezi ně chce notnou dávku vytrvalosti. Čekací listina patří k těm nejdelším na světě.

Šafránová zmrzlina, brusinky

V elBulli zažil Nuno Mendes legendárního mistra molekulární kuchyněFerrana Adriu. Čekali byste, že půjde ve stopách svého učitele a stane se úspěšným šiřitelem jeho umění? Osud, resp. Nuno Mendes, tomu chtěl jinak.
Dnes je portugalský šéfkuchař počítán mezi generaci kuchařů, kteří vyhlásili konec éry molekulární kuchyně. K jídlu a jeho přípravě přistupují jinak. Nad techniku staví suroviny a jejich hravé kombinace.

Dnes Nuna Mendese najdete v Londýně. Pustil se tu do zajímavého gastronomického projektu. Ve svém bytě zřídil jakýsi soukromý klub, kde přijímá několik málo hostů. V ceně večeře je nejen skvostné menu, ale i exkluzivní zážitek – možnost nahlédnout do kuchyně špičkového kuchaře a poslechnout si jeho osobní zasvěcený komentář.

Chcete vědět ještě víc? Čtěte Elle Extra.