Recept na báječnou omeletu podle Arnolda Bennetta

Počet porcí: 1

Ingredience:
100 g uzené ryby s kůží (tresky, sledě), s odstraněnými kostmi
100 ml mléka
2 lžičky másla
2 čerstvé bobkové listy
8–10 kuliček černého pepře
2 lžíce crème fraîche či tučné zakysané smetany (třeba Chef de Créme)
1 biocitron, najemno nastrouhaná kůra + 1 lžíce šťávy
55 g parmazánu nebo zralého čedaru (ne přibarvovaného oranžového), najemno nastrouhaného
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
3 velká vejce, nejlépe bio, prošlehaná
2 lžíce extra panenského olivového oleje
malá hrst rukoly, nebo ještě lépe potočnice
1 jarní cibulka, najemno nasekaná či ozdobně nakrájená (nemusí být)

Příprava:
1. Zahřejte troubu na 200 °C. Uzenou rybu vložte do nádoby vhodné do trouby, zalijte ji mlékem, přidejte lžičku másla, bobkové listy a kuličky pepře. Vložte na dvanáct minut do vyhřáté trouby. Pak nádobu vyjměte, rybu vylovte a nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu, citronovou kůru a strouhaný sýr. Podle chuti osolte a opepřete.

2. Zbylé máslo zahřejte na středním plameni s polovinou oleje ve velké pánvi vhodné do trouby. Vlijte vejce, lehce je párkrát promíchejte a uvolňujte od stěn pánve. Rybu mezitím zbavte kůže a všech případných zbývajících kostí, rozdělte ji na kousky. Až omeleta zespodu zpevní, ale navrchu bude ještě malinko tekutá, pokryjte ji směsí se zakysanou smetanou a posypte kousky ryby. Pak ji hned na čtyři až pět minut přeneste do trouby, aby se vejce dopekla a omeleta se mírně nafoukla. Vyndejte z trouby.

3. K podávání pokropte rukolu v misce zbývajícím olivovým olejem a citronovou šťávou, promíchejte. Omeletu přeneste na talíř, posypte jarní cibulkou a rukolou.

NĚCO NAVÍC:
Pokud chcete omeletu připravit pro více lidí, jednoduše znásobte množství ingrediencí. Rybu můžete pošírovat v mléce najednou, omelety je ale třeba připravit postupně, maximálně po dvou, máte-li dvě vhodné pánve.


Další recepty najdete na www.apetitonline.cz