Užijte si podzim, díl 2.

Užijte si podzim, díl 2.

Listopad je ze všech měsíců nejtemnější, nejdeštivější, a dokonce s ním cloumá nejvíc vichřic. Přesto má své nepopiratelné kouzlo – a dokonce ne jen jedno. Existuje totiž pár činností, které jsou nejlepší právě na sklonku podzimu, a žádné jaro nebo léto vám je nenahradí.

Dejte do pořádku svou pleť
Čaj s rumem Podzim je vhodným obdobím k tomu, abyste zúčtovala se všemi svými vadami na kráse, pihami počínaje a vráskami či pigmentovými skvrnami konče. Právě teď můžete absolvovat všechna laserová a chemická ošetření, která jste plánovala v létě, ale na něž jste tehdy kvůli sluníčku nemohla.

Dýňové posvícení
Dýně si spojujeme hlavně se Spojenými státy, zájem o ně ale roste stále víc i u nás. Právě teď je jejich sezona, tak vyzkoušejte dýňovou polévku. Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to. Dýni zbavte části se semínky, oloupejte ji a dužinu pokrájejte na kostičky. Na olivovém oleji začněte smažit cibuli, až zesklovatí, pak přidejte dýni. Po chvíli ji podlejte kuřecím vývarem (ale stačí i vodou) a duste, až se kostičky rozvaří. Poté vše rozmixujte v mixéru a ochuťte solí a sójovou omáčkou. Pro zvýraznění chuti můžete polévku jemně zakápnout i dýňovým olejem (ten se běžně prodává v bioprodejnách). Pokud vám dýňová polévka zachutná (což je pravděpodobné), na internetu najdete spoustu jejích variant – třeba se zázvorem, sladkou se skořicí a rýží nebo pikantní s římským kmínem a smetanou. Spoustu ‚oranžových‘ receptů naleznete také v kuchařce Lenky Požárové Což takhle dát si… dýně.

Nové beaujolais je tady!
V celé řadě vináren či restaurací se každoročně třetí čtvrtek v listopadu (letos tedy 15. 11.) objevuje lístek s upozorněním, že „Beaujolais nouveau est arrivé!“ Jde o jediné mladé víno, které se během několika hodin naráz expeduje do téměř dvou set zemí světa, aby celosvětový vinařský svátek mohl začít. Obliba beaujolais tak spočívá i v jeho chuti: je lehké, má minimum tříslovin a navíc příjemně voní po lesním ovoci.

Za mladým vínem se ale můžete vydat i do moravských sklípků – tak jako Francouzi mají své beaujolais nouveau, u nás se 11. listopadu poprvé ochutnává tzv. svatomartinské. Informace o tom, kde všude se bude slavit jeho příchod, najdete na stránkách www.wineofczechrepublic.cz.