Na sv. Martina husu a víno na stůl

Na Martina se zakončoval zemědělský rok, lidé se připravovali na zimu, ochutnávali první mladé víno a nechyběla ani pečená husa. Na takovou tradici by byla škoda zapomenout.

Takže kam vyrazit na svatomartinské víno?

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Tato vína zrála jen několik týdnů, přesto mají osobitý charakter, jsou svěží a voní po ovoci. Ochutnat je můžete třeba v Brně na náměstí Svobody, kde na vás čeká na sto vzorků. 11. listopadu v 11 hodin připraví k ochutnávce Svatomartinská vína také vinaři z okolí Kyjova, Ústí nad Labem nebo Karlštejna. Více vinařských akcí najdete na www.vinazmoravy.cz.

Jak na husu a kachnu?

Tradičně se na svatého Martina pekla husa nebo kachna. Pokud se do ní chcete pustit doma, recept na šťavnatou martinskou husu najdete v aktuálním čísle časopisu Apetit. A kde ji seženete? Pražáci se pro ni mohou vydat na farmářská tržiště. Na Kubáni a na Náplavce seženete husu i kachnu od soboty 30. října po celý listopad. Husu si objednejte on-line.

Pokud se vám do několikahodinového pečení nechce, můžete ochutnat svatomartinské menu od šéfkuchaře Davida Šaška v restauraci CODA (11.–13. 11. 2010) nebo v restauraci Terasa u Zlaté studně, kde husí menu nachystal Pavel Sapík (11.–14. 11. 2010). Očekávat můžete typická jídla, jako jsou husí játra, drůbeží kaldoun, ale také parfait z husích jater s jablečným salátem a malinovou omáčkou. K těmto pokrmům si můžete vybrat z nabídky moravských svatomartinských vín. Doporučujeme si udělat rezervaci.