Rychlokurz: co byste měli vědět o pepři, zázvoru a chilli

Šest otázek kolem pepře, zázvoru a chilli pro začátečníky i pokročilé kuchaře

Je ostré zdravé?
Rozhodně. Nejde jen o to, že podporuje metabolismus a spalování kalorií. Ostré pomáhá odstraňovat z těla napětí. Pepř obsahuje látky, které působí antibakteriálně, a léčivé účinky zázvoru by daly na samostatný článek. Právě pro období podzimu a zimy je velmi důležitý pro imunitu.

Jakou mají trvanlivost?
Zázvor se balí do kuchyňského papíru a v ledničce pak vydrží zhruba čtyři týdny. Čerstvé chilli papričky tak týden. Sušené papričky, kuličky pepře a prášek ze zázvoru můžete skladovat asi dva roky. Ale pouze na chladném, suchém a tmavém místě. Nejméně vhodné místo pro poličku s kořením je tak v blízkosti trouby.  

Jak zpracovávat chilli papričky?
Především v rukavicích. Obsahují totiž látku capsaicin, která může na kůži způsobit nepříjemné začervenání. Papričky se obyčejně rozpůlí, odstraní se z nich slupka, zrníčka a používá se jen dužina.

Jaký pepř kupovat?
Vždy jen v kuličkách pro čerstvé namletí. Předem rozemletý pepř ztratí na aroma a zůstane v něm pouze ostrá, lehce nahořklá chuť. 

Jak ostrou chuť neutralizovat?
Sklenice vody vám příliš nepomůže. Když spolknete něco příliš ostrého, napijte se mléka, spolkněte trochu jogurtu nebo rozkousejte kus sýra. Pokud jste jídlo příliš okořenili, vhoďte do něj plátek syrové brambory. Funguje i lžíce smetany nebo kokosové mléko.

Jak poznat, že je zázvor čerstvý?
Na povrchu se lehce leskne, má hnědostříbrnou barvu. Dužina zázvoru je světle žlutá a voní po citrusech. Nejdřív se oloupe, pokrájí na plátky a teprve pak na malé kostičky.