#ELLEextra: poprvé na dentální hygieně

Text: Klára Dedková

V posledních letech zažívá dentální hygiena i zubní péče obecně velký boom. Každá chceme doplnit červenou rtěnku bílým a zářivým úsměvem, který bude vypadat jako z reklamy na žvýkačky. Kromě estetické záležitosti je zubní péče důležitou hlavně ze zdravotního hlediska. A jelikož byl 7. dubna světový den zdraví, rozhodla jsem se svým zubům věnovat speciální péči a konečně si zajít na dentální hygienu. A proč ne hned k té nejpovolanější?

Přesto, že je „profesionální čištění zubů“ už téměř běžnou procedurou, znám mnoho lidí, kteří dentální hygienu ještě nezkusili, včetně (ještě do nedávna) mě. Na někoho je moc drahá, mnozí nechápou její význam a často si zkrátka myslí, že sami si zuby čistí dobře. Vždyť to takhle dělají celý život. Já jsem se starala o zuby ráda, zkoušela jsem různé kartáčky, pasty, zubní nitě nebo ústní vody. Pocit dokonale čistých zubů jsem však zažila až po absolvování dentální hygieny u Simony Strakové.

Simonu pravděpodobně znáte jako „zubní influencerku", která propaguje svou práci dentální hygienistky, ale také triky a tipy na to, jak se o svůj chrup starat. Píše i blog Z deníčku dentální hygienistky.cz a pod stejným názvem ji najdete i na Instagramu (mrkněte ZDE), kde je velmi aktivní. Pokud někdo umí využít svůj vliv tím správným směrem a zároveň zlepšovat zdraví svých sledovatelů, tak je to právě ona. Víc takových!

Zuby jako nové

Ať si zuby čistíte sebelíp, nikdy si je nevyčistíte tak, jako to zvládne vaše dentální hygienistka s pomocí nejnovějších technologií. Proto je absolvování dentální hygieny velmi potřebné a měli byste na ni chodit ideálně jednou za půl roku. „Začínám vždy GBT protokolem, který nám ukáže, na jakých místech zubů není dobře vyčištěný zubní plak, pokračuji pískováním pomocí Air-flow a pokud vidím zubní kámen, použiji i ultrazvuk,“ popisuje svou práci Simona Straková.

Zvlášť na použití ultrazvuku byste si měli dávat pozor, mnozí hygienisté ho používají úplně všude, ale není to příjemné, ani nijak zvlášť prospěšné. Od hygienistky byste měli odcházet s úplně vyčištěnými zuby, které na sobě nemají vůbec žádný potah. Jak to nejlépe zkontrolovat? Přejeďte po zubech jazykem, a pokud bude jejich povrch hladký a lesklý, máte správně vyčištěno.

Na čištění záleží

Většina zubních problémů je způsobena zubním plakem, do kterého se dostávají bakterie už 48 hodin po jeho vytvoření. Tím vzniká zánět dásně, zubní kámen i zubní kaz, ale ty se tvoří až v několikaletém rozmezí. Proto musíme zubní plak odstraňovat.

„Jde o to, jak si čistíme zuby. Jen z 5 procent to můžeme svádět na genetiku,“ prozrazuje hygienistka. Čistit zuby bychom si měli dvakrát denně s tím, že večer tomuto rituálu věnujte více času, abyste se dostatečně zaměřili i na mezizubní prostory, které jsou často podceňované. Na jejich čištění existují mezizubní kartáčky či nitě, s jejichž výběrem vám dentální hygienistka pomůže.

Má první návštěva u dentální hygienistky byla velmi příjemná, nic mě nebolelo a ten dokonale vyčištěný pocit na mých zubech mě přesvědčil k tomu, abych věnovala zubní péči ještě více pozornosti. Náš úsměv si to zaslouží.

Kdo již usedl na Simonino "horké" křeslo?

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu