Vaření na víkend: Hrášková pomazánka podle Černá jak noc

afafa

Ingredience:

  • 150 g suché cizrny (cca 250 g uvařené, nebo z plechovky)
  • 5 lžic vody z uvařené cizrny
  • 100 g mraženého hrášku (nechte přes noc rozmrznou v lednici)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1-2 lžičky himalájské soli
  • půl lžičky pepře
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžičky tahini (sezamová pasty, lze vynechat)
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 3 lžíce olivového oleje

jvjvjjvj

Postup: 

  • Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a nalejte do hrnce asi dvojnásobné množství čisté vody. Cizrnu vařte 40-60 minut. (Pokud nemáte čas ji namáčet, vařte ji 60-90 minut.)
  • Vodu z cizrny nevylévejte, ale slijte ji do vedlejší nádoby. 
  • V mixéru či food procesoru zpracujte uvařenou cizrnu, vodu z cizrny, olivový olej, rozmrzlý hrášek, prolisovaný stroužek česneku, kmín, sůl, pepř, šťávu z citrónu a mátu. Vodu a olej přidejte dle potřeby a požadované konzistence pomazánky.
  • Směs vymixujte do hladké pomazánky, kterou okořeňte či dosolte podle chuti. 
  • Servírujte v mističce zakápnuté olivovým olejem a posypané nadrobno nasekanými lístky máty. K pomazánce se perfektně hodí celozrnný chléb, nebo zelenina nakrájená na podlouhlé kousky. 

jvkjkbkbkb

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.