Varování z Ameriky: Po ovoci se tloustne

Místo čokolády trpně saháme po jablku. Kvůli zdraví a štíhlé postavě. Jenže podle Garyho Taubese můžeme být s tímhle přesvědčením daleko od pravdy. V před časem zveřejněné publikaci Why We Get Fat: And What To Do About It varuje, že kvůli ovoci můžeme snadno nabírat kila navíc.

Garyho vysvětlení?
Některé druhy ovoce obsahují příliš mnoho ovocného cukru – fruktózy. Játra ho nezvládají spalovat a zareagují na to tak, že začnou cukr přeměňovat na tuky. Ty se pak ukládají a ukládají a my přibíráme a přibíráme. Aby toho nebylo málo, přidává Gary další ‚perličku‘. Ovoce je bohaté na hroznový cukr – glukózu, kterou tělo za pomoci inzulinu přeměňuje na potřebnou energii. Při nadbytku glukózy v krvi se zvyšuje i hladina inzulinu. Má to výhodu. Vysoká hladina inzulinu signalizuje tělu, že už jsme sytí. Jenže současně brzdí spalování tuků v těle. Tím zůstáváme na naší váze anebo hůř – přibíráme.

Gary Taubes je dopisovatelem magazínu Science. Jeho práce se objevují i v The Atlantic a The New York Times Magazine. Rád nabourává zaběhnuté pravdy a víry. Věděli jste třeba, že mezi ‚nebezpečným cholesterolem‘ a srdečními chorobami vůbec nemusí být tak jednoznačná souvislost, jak se všeobecně tvrdí?
Knížku Why We Get Fat: And What To Do About It si můžete objednat na Amazon.com za zhruba 15 dolarů.