Víno jako lék?

Samozřejmě u alkoholu, i když ne tvrdého, platí, že všeho s mírou. Ale jedna sklenka červeného vína denně může mít podle vědců na náš organismus blahodárný účinek.
Obsahuje totiž takzvaný resveratrol, tedy látku, která podporuje metabolismus a podle některých výzkumů dokonce na organismus působí podobně jako nízkokalorická strava, která prokazatelně přispívá k prodloužení délky života.
Pravidelné pití vína také snižuje riziko srdečních onemocnění, prospívá krevnímu oběhu a působí údajně i proti rakovinným onemocněním.
Kromě resveratrolu obsahuje víno také flavonoidy, což jsou látky, které působí jako antioxidanty a pomáhají tělu odbourávat negativní cholesterol. Alkohol navíc působí proti shlukování krevních destiček, takže vás chrání proti ucpání tepen – ovšem jen krátkodobě, takže účinek je možný, jen pokud pijete často, ale střídmě. Zkrátka jako dáma…
Ostatně, podívejme se na Francouze a Francouzky - v porovnání s ostatními Evropany se dožívají vysokého věku a podle mnoha odborníků za tím stojí právě uměřená konzumace červeného vína. Sklenička (maximálně dvě) denně pomáhá chránit cévy i srdce, ale i podporuje dobrou náladu a uvolňuje... Tak na zdraví!

red-wine-color-chart-infographic