Zhubněte rychleji

Časopis American Journal of Clinical Nutrition před časem zveřejnil studii, která ukazuje, že některé potraviny výrazně podporují spalování tuků během sportu.

Výzkumu se zúčastnilo několik žen. Část z nich snídala potraviny s nízkým glykemickým indexem (müsli, neslazený jogurt) a zbytek naopak s vysokým (bílé pečivo, margarín, corn flakes).
Po snídani se všechny ženy pustily do hodinky sportu, během níž byly bedlivě sledovány. Výzkum přinesl fantastické výsledky. Na spalování kalorií složení snídaně sice nemělo vliv, zásadně ale pozměnilo spalování tuků. Ty, které si po ránu dopřály potraviny s nízkým glykemickým indexem, jich spálily dvakrát více než ty, které posnídaly jídlo s vysokým glykemickým indexem.

Glykemický index u potravin ukazuje, jak rychle se po jídle zvedne v krvi hladina cukru a na jak dlouho tak dokážou zasytit. Glykemický index se značí zkratkou GI a potraviny s nízkým indexem mají hodnotu pod 55, s vysokým zase nad 70.