PFW: ALEXANDER McQUEEN, MIU MIU, HERMÈS A/W 2014/15

ALEXANDER McQUEEN
Popadané stromy, země pod oblaky páry a molo pokryté spoustou živých rostlin, i tak může vypadat fashion week. V mystické atmosféře tajemných vřesovišť se ocitli hosté na přehlídce značky Alexander McQueen. Pohádkové aspekty v kombinaci se zlověstnou krásou byly pro Sarah Burton při vytváření kolekce hlavními náměty.  Charakterické prvky z pohádek se pak snažila odrazit v charakteru materiálů. O tom, že se jí to povedlo, vypovídá obrovská četnost kvalitních materiálů a netradičních šperků. Tajemnou vřesovou krajinu ovládly subtilní bytosti s pletenci na hlavách a tajemným líčením. Mistrovsky zvládnutá práce, která je pro dílny McQueen typická, s celkovou umírněností a jednoduchým řešením modelů byly důkazem tenké hranice mezi ready-to-wear a couture oděvy. Oživením pohádky, kde je vše precizně zvládnuté a dotažené do sebemenšího detailu, z toho činí opravdu silný zážitek.

MIU MIU
Ve spojitosti s kolekcí pro podzim a zimu tohoto roku je ta nejlepší chvíle si připomenout jeden ze zásadních momentů kariéry Miuccii Prady, díky kterému tehdy skrze svou tvorbu začala rozvíjet a šířit vlastní filozofii, jež jí nepřinesla pouze úspěch, ale především rozpoutala ve světě revoluci ve smyslu nového chápání luxusu. Docílila toho tak, že divákům v kolekci představila nylonový ruksak, a proměnila tak naprosto běžnou věc každodenního života v něco mimořádného. V luxusní kousek, po kterém lidé toužili. Podobná situace nastala i letos. Základem celé sbírky Miu Miu je totiž lesklý nylon plněný lehoučkým a hřejivým dutým vláknem. Designérka moc dobře věděla, co dělá, protože celá linie sklidila obrovský úspěch nejen po stránce vizuální, ale rovněž tak i po stránce nositelnosti, praktičnosti a funkce. Modely vyrobené z nylonu získaly podobný hype feeling jako kdysi ruksak. V kolekci byla celá řada nádherných a přitom praktických prvků jako třeba vinylové pláštěnky, dlouhé kožené kabáty i looky kombinující vysoce lesklý materiál s plošnými, do detailu propracovanými výšivkami.

HERMÈS
Prezentace kolekce se konala v honosných prostorách Palais Brongniart. Veliké sály byly totiž dříve sídlem obchodní burzy. Historie tak v tomto případě zafungovala společně s dokonalým prostředím a společně vytvořily honosnou atmosféru hodnou značky, kterou zná celý svět jako synonymum luxusu. O to víc diváky překvapil první look, kdy na molo vyšla modelka oblečená do kabátu s naddimenzovanými proporcemi, jehož čisté linie zahalovaly bílý komplet z lehkého materiálu. Christophe Lemaire rozhodně ví, jakým způsobem v lidech probouzet chtíč. V takovém kabátu by si každá žena připadala jako v pohádce o doživotně garantované finanční jistotě. Struktura prvotřídních materiálů dokonale vynikala na ničím nerušených plochách, kdy barevnou škálu tvořilo několik neutrálních tónů, jako je šedá, černá, bílá, písková, camel nebo hnědá. Na přehlídkovém mole například jemný kašmír střídala kožešina, tu pro změnu naopak pleteniny, kůže, a dokonce došlo i na lesklý ponyskin. Cestování bylo ústředním motivem celé kolekce. Pohyb krajinou připomnělo jen pár výrazných a stylově odlišných modelů. V průběhu show tak na runwayi byl k vidění decentně zakomponovaný motiv perských koberců, kozácké čapky připomněly stepi v Rusku. Přenesli jsme se na hedvábnou stezku i na mongolské pláně za kočovnými kmeny. Máme radost z podoby, kterou na sebe luxus tentokrát vzal. 

PFW: ALEXANDER McQUEEN, MIU MIU, HERMÈS A/W 2014/15