PFW: SAINT LAURENT, ELIE SAAB, CHANEL A/W 2014/15

ELIE SAAB
Dechberoucí modely Elieho Saaba dokážou okouzlit takřka každou ženu. Díky umu dokonale vyzdvihnout ženskou krásu je návrhář oblíbencem číslo jedna i mezi celebritami. Nová kolekce pro letošní podzim a zimu ani nemohla být jiná než nádherná. Designér si při vytváření nové linie vzal za vodítko čtyři barevné odstíny, na které aplikoval vždy stejný postup. Jako první se rozhodl věnovat burgundské červené, kterou nechával v propracovaných střizích vyniknout v celé její kráse na různých materiálech jako flanel, krajka, kožešina nebo hedvábí. Na několik modelů aplikoval techniku barevného přechodu, která nás nejvíce bavila v případě sametových šatů s vysokým rozparkem. Po ní následovalo prokombinování s jemnou pudrově růžovou, jež v gradientu černé a vínové dostala zcela nový dramatický náboj. Jako další následovala smaragdově zelená. Několik modelů bylo zdobeno temným květinovým vzorem. Nechybělo ani pár looků vyvedených v krajce a flitrech, tedy dvou materiálech, které jsou pro práci Elieho Saaba typické. 

SAINT LAURENT
Francouzský módní dům pod vedením kreativního ředitele Hediho Slimana předvedl na padesát čtyři modelů inspirovaných leskem a třpytem glam rocku. Přehlídku odstartoval model blyštivých šatů přepásaných stříbrným volným páskem. Třpytivý detail na každém z modelů byl, zdá se, podmínkou. Velkou roli přirozeně hrály dlouhé zimní kabáty, jež na mole střídala dvouřadová saka, kožené motorkářské bundy a křiváky, díky kterým je label Saint Laurent legendární. Na runwayi svůj comeback ohlásily i peleríny. Nejsilnějším momentem celé kolekce byla zcela určitě kombinace flitrů a kožešin. Flitry byly úplně všude – na šatech, sukních i topech –, někdy zahalily celý look do jedné barvy, a jindy byly naopak vyšité do grafických obrazců nebo vzoru zvířecí kůže. A když měly flitry pauzu, na řadu přišla kovová aplikace a po ní kůže v metalickém provedení. Pro kalhoty v kolekci nebylo zkrátka místo, a všechny modelky tak na přehlídkové molo vešly oblečené do černých neprůsvitných punčocháčů a vysokých kozaček. Dokonalé oživení rockového spiritu!

CHANEL
Zdá se, že Karl Lagerfeld absolutně propadl sportovnímu trendu. Jím byl doslova prosycený každý model, který se na runwayi v rámci prezentace linie pro letošní podzim a zimu objevil. Celou show otevřela slavná modelka Cara Delevingne ve žvýkačkově růžovém modelu z úpletu se sexy prostřihy jak na nohavicích, tak na cropped topu s rolákem. Celý look dotvářel dlouhý tvídový kabát v šedo-růžové kombinaci, rukavice a pár pestrobarevných tenisek. První část kolekce se nesla na vlně tvídu. Karl představil volnočasovou variaci na klasický kostýmek Chanel, dále pak komplety s krátkými i dlouhými nohavicemi, a dokonce došlo i na stylový a hřejivý overal. Další část tvořily outfity zdobené pestrobarevnými grafickými obrazci. Přehlídka poté gradovala metalickými materiály a ve velkém finále byly k vidění modely připomínající svou barvou i strukturou sladkou cukrovou vatu. 

PFW: SAINT LAURENT, ELIE SAAB, CHANEL A/W 2014/15