Potřebujete koláčovou forma s průměrem 26 cm
(na 6 až 8 porcí)
Doba přípravy: 25 minut + 20 + 45 minut pečení
200 g polohrubé mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
120 g dobrého másla, trochu rozměklého
50 g cukru krupice
600 g čerstvých švestek
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru
Na drobenku:
3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla

1. Předehřeju si troubu na 180 stupňů. V míse smíchám mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a sůl. Máslo si nakrájím na kostičky a mezi prsty ho promnu s cukrem. Postupně přisypávám moučnou směs a vše mnu mezi prsty, dokud mi nevznikne drobenka. Z pečicího papíru si vystřihnu kolečko o trochu menší než obvod formy, položím ho do formy, aby se mi koláč zbytečně nepřichytil. Drobenkové těsto pak postupně přitlačím ke dnu formy. Vložím do trouby a peču zhruba 20 minut.
2. Mezitím si připravím ovoce. Omyté švestky nakrájím na šestinky a rozdělím na dvě stejné hromádky. Z první připravím pyré, díky kterému bude koláč hezky šťavnatý. Polovinu švestek dám do rendlíku s trochou vody a vanilkovým cukrem. Vařím na mírném ohni, dokud se ovoce nerozvaří. Pak ho propasíruju přes sítko do mísy.
3. Na předpečené těsto nanesu několik lžic pyré a rovnoměrně ho rozetřu. Zbylé švestky kladu postupně kolem dokola, od obvodu až do středu. Pak je lehce přeliju zbytkem propasírované šťávy, rozetřu štětečkem a peču asi 40 – 45 minut.
4. Než se mi koláč upeče, připravím si drobenku. Na pánvi si opeču mouku. Když je světle hnědá, vsypu cukr a promíchám. Potom přidám kousek másla a sundám pánev z plotny. Pokračuju v míchání, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Hotovou drobenku nasypu s pomocí vařečky na talíř a nechám vychladnout.
5. Jakmile se mi zdá, že je koláč už skoro upečený, posypu ho drobenkou a peču ještě asi 5 minut. Koláč je hotový, když je celý krásně zlatý!
Instagram: @bjukitchen
Foto: Kubo Krížo
