Co udělat s ředkvičkami

Ředkvičky v nálevu z vinného octa
1 sklenice

  • 1 svazek ředkviček, 20 cl vinného octa (z bílého vína)
  • 50 g moučkového cukru, 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře
  • 1 hřebíček, 1/2 lžičky soli

Odřízněte nať, ředkvičky omyjte a osušte je ubrouskem. Podélně je překrojte a vložte do láhve, kterou hermeticky uzavřete. Vinný ocet společně s cukrem, solí a kořením uveďte do varu. Nechte minutu vařit a ještě horké nalijte na ředkvičky. Uzavřete sklenici a nechte 12 hodin odpočívat. V lednici vydrží 4 týdny.

Ředkvičková polévka a bageta se sýrem
Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut, vaření: 25 minut

  • 2 svazky ředkviček s čerstvou natí, 30 g másla, 2 šalotky
  • 2 brambory (moučnaté), 10 cl smetany
  • 1 čerstvá bageta, 1 čerstvý sýr
  • 6 kousků pažitky

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Omyjte a oloupejte ředkvičky (6 ředkviček dejte stranou a nechte si je na ozdobu).

Nať vložte do utěrky, aniž byste ji pomačkali. Dejte ji do hrnce, společně s máslem a šalotkou, a na mírném ohni nechte společně měknout. Přidejte omyté brambory, pokrájené na kostičky. Osolte, okořeňte a zalijte litrem vody.

Přiveďte k varu a nechte probublávat asi 20 minut.
Stáhněte z ohně a rozmixujte. Polévka nemusí být příliš hustá.

Rozkrojte bagetu a zlehka ji opečte na grilu či v troubě. Namažte ji čerstvým sýrem, ozdobte ředkvičkami a pažitkou. Podávejte ji s polévkou, dochucenou smetanou.

Zelené máslo a ředkvičky se solí
Pro 4 osoby
Příprava: 20 minut,
vaření: 5 minut

  • 1 svazek ředkviček s čerstvou natí
  • 125 g změklého másla
  • sůl (nejlépe fleur de sel)

Pečlivě omyjte ředkvičky i s natí a osušte je na ubrousku. Nať odřízněte asi 2 centimetry nad ředkvičkou. Dejte si ji stranou. Rozřízněte každou ředkvičku podélně na čtvrtiny, asi do tří čtvrtin jejich délky. Dejte je do ledničky. Rozšlehejte máslo, až získá krémovitou konzistenci. Nať pečlivě omyjte proudem vody a dejte ji na 2 minuty vařit do hrnce s osolenou vodou. Pak ji vyjměte a okamžitě vložte do mísy s ledovou vodou.

Nechte okapat a rozmixujte, až získáte hladké pyré. Vmíchejte do rozšlehaného másla. Přidejte sůl, okořeňte. Dejte máslo do ledničky, kde bude až do servírování.

Máslo podávejte na chlebu s ředkvičkami, které jste si předtím odložili do lednice.

Zkaramelizované ředkvičky
Pro 4 osoby

  • 2 svazky ředkviček, 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla, sůl, 1/4 lžičky moučkového cukru (nebo lžička medu), pepř

Odřízněte nať, ředkvičky omyjte a osušte. Dejte je společně s olivovým olejem a máslem do hrnce a za promíchávání je na mírném ohni přiveďte k varu. Přidejte cukr nebo med, osolte a opepřete. Pomocí lžíce promíchejte. Přidejte 6 lžic vlažné vody, zakryjte pokličkou a nechte 10 minut vařit, až jsou ředkvičky uvařené, ale stále pevné. Před podáváním dosolte.