Dejte si fantastický salát s fenyklem a grepem

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Byl pozdní večer – první máj –

večerní máj – byl lásky čas.

Hrdliččin zval ku lásce hlas,

kde borový zaváněl háj.

O lásce šeptal tichý mech;

květoucí strom lhal lásky žel,

svou lásku slavík růži pěl,

růžinu jevil vonný vzdech.

Jezero hladké v křovích stinných

zvučelo temně tajný bol,

břeh je objímal kol a kol;

a slunce jasná světů jiných

bloudila blankytnými pásky,

planoucí tam co slzy lásky.

 

(pro 2 osoby)

 

125 g směsi salátů (mesclun)

1 grep

1 fenykl

60 g sýru tallegio

menší hrst makadamových ořechů (klidně použijte lískové nebo mandle)

6 lžic olivového oleje

2 lžíce medu

sůl a čerstvě mletý pepř

jidlo

1. Nejdřív si připravím ořechy. Je vlastně jedno, jestli použijete makadamové, lískové, nebo mandle, ale já ráda zkouším nové, a navíc makadamové ořechy chutnají vážně skvěle. Mají úplně jinou chuť než všechny ostatní, jsou jemné, dokonce i hezky křupou a jsou trošku sladké. Předehřeju si troubu na 170 stupňů. Ořechy přepůlím, nasypu do menší zapékací misky nebo na plech a dám do trouby. Peču do rozvonění, trvá to asi 5 minut.

2. Salát nasypu do mísy. Oloupu grep a okrájím z něj bílou „kůžičku“, tak aby mi zůstal jen hezky růžový. Pak vykrájím jednotlivé měsíčky a přidám je k salátu. Zbytek grepu vymačkám do misky a šťávu použiju do zálivky. Očistím si fenykl a nakrájím ho na tenké plátky (nožem nebo na mandolíně), sýr pokrájím na kousky a vše přisypu do mísy.

3. Připravím si zálivku. Olivový olej, šťávu z grepu a med dám do misky a pořádně prošlehám vidličkou. Na závěr zálivku ještě dochutím solí a čerstvě namletým pepřem.

4. Salát zaliju zálivkou a pečlivě ho promnu mezi prsty, tak aby byla zálivka všude. A je to!

 

Instagram: @bjukitchen

Foto: Kubo Križo