Dietní pochoutky. Díl II.

Bílý sýr na tři způsoby

Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut

Bez vaření
  • 300 g měkkého bílého sýra (např. Lučina, Kiri), nejlépe s nižším obsahem tuku
  • 200 g čerstvých fíků
  • 4 lžičky medu
  • 1 lžíce nasekané petržele
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekaného estragonu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sirupu z cukrové třtiny (k dostání v biopotravinách)
  • 1 badyán (k dostání v prodejnách s kořením)
  • 1 lžička kari


Připravte si zavařeninu. Omyjte fíky a nakrájejte je na malé kousky. Dejte vařit sirup s badyánem. Přidejte ovoce a vařte 20 až 30 minut.

Smíchejte v hrnci bylinky, přidejte olivový olej a nechte 15 minut macerovat.

Nakrájejte sýr na kousky. Rozdělte ho na tři talířky. Na prvním sýr posypte kari a pokapejte medem. Na druhém sýr zalejte zavařeninou. Na třetí přidejte bylinky a trochu soli.

Tyto tři kombinace si můžete vychutnat buď samotné, nebo s celozrnným chlebem opečeným v toustovači.

Vejce ve skle

Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 5 minut

Potřebujete:
  • 4 čerstvá vejce
  • 4 lžíce nízkotučné šlehačky
  • 1 lžíce husté smetany
  • 4 stonky celeru
  • 1/2 lžičky soli

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do pekáče nebo kastrolu vlijte horkou vodu a vložte do trouby. Smetanu, šlehačku a sůl promíchejte a směs rozdělte do čtyř zapékacích misek. Navrch vyklepněte vejce. Zapékací misky postavte do nádoby s horkou vodou v troubě (voda by měla dosahovat do poloviny misek) a nechte je v troubě 5 minut zapékat, až bílek a smetanový krém ztuhnou. Podávejte s křehkými celerovými stonky.

Krém z hlávkového salátu

Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 10 minut

Potřebujete:
  • 1 hlávkový salát
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sladké kokosové šlehačky (coconut cream seženete v síti supermarketů v koutcích exotických surovin)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky kari pasty

Očistěte salát a rozdělte ho na šestiny. Důkladně opláchněte a osušte.

Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte salát a nechte ho zlehka osmahnout. Přidejte cukr, kari a sůl a na mírném ohni duste 10 minut.

Vložte uvařený salát a šťávu, kterou pustil, do mixéru. Rozmixujte do jemna, přidávejte kokosovou šlehačku.

Je-li třeba, přeceďte. Ihned podávejte ve skleničkách.

Tištěný magazín

Elle cover
REKLAMA