Ingredience:
Na těsto do formy s průměrem 30 cm:
380 g hladké mouky (může být jakákoli celozrnná nebo bezlepková)
190 g studeného másla
130 ml studené vody
sůl
mouka na pomoučnění válu
papír na pečení se suchými fazolemi na zatížení
Na náplň:
2-3 lžíce másla
1 cibule
1 menší cuketa
2 mrkve
dýňová semínka - nasekaná nahrubo
180 g lučiny
3 vejce
150 ml smetany na vaření (12%)
100 g strouhaného parmezánu
2 hrsti kopřiv - omytých a nasekaných
2 snítky tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Těsto připravíme velice jednoduše. V míse nebo na válu prsty promícháme máslo a mouku. Postupně odkrajujeme kousky másla, které zapracováváme a vytváříme jakousi drobenku. Osolíme a začneme po troškách přilévat vodu. Hněteme do pevného těsta. S vodou opatrně, každá mouka saje jinak. Když nám těsto drží pěkně pohromadě, vytvarujeme z něj kouli a dáme ho v potravinové fólii na 30 minut do lednice odpočinout.
Když těsto odpočívá v lednici, nakrájíme najemno cibuli, nastrouháme nahrubo mrkev a cuketu. Rozpálíme pánev, přidáme máslo a necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme mrkev, restujeme asi 3 - 4 minuty a přihodíme cuketu. Lehce osolíme, ještě 3 minuty restujeme, poté odstavíme a necháme chladnout. Nasekáme si semínka (stačí nožem, ale já byla líná a posekala je v robotu) a kopřivu. V míse připravíme tekutou směs. Vložíme lučinu s vajíčky a ušleháme metlou. Pak přilijeme smetanu, promícháme. Přidáme nasekané kopřivy, tymián, posolíme a opepříme. Nakonec do směsi přisypeme 2/3 strouhaného parmezánu. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Na pomoučněném válu vyválíme odpočaté těsto na asi 5 mm vysokou placku. Opatrně přendáme do formy (není třeba vymazávat, těsto je dost mastné). Těsto by mělo lehce přesahovat přes okraje. Jestliže pečete quiche v dortové formě, nemusí přesahovat, ale snažte se ho dostatečně na stěny "přilepit". Na několika místech těsto propícháme vidličkou. Zakryjeme ho pečícím papírem s fazolemi a dbáme na to, aby fazole byly rozmístěné rovnoměrně až k okrajům. Vložíme do trouby na 15 minut. Poté vyndáme, odstraníme fazole a těsto posypeme sekanými semínky. Pak poklademe zeleninovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zalijeme tekutou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova 35 minut, než náplň ztuhne.
Ingredience:

Odstáte těsto napěchujeme rovnoměrně do formy a propícháme vidličkou.
Upevníme suchými fazolemi.
Naaranžujeme zeleninovou směs.
Pečeme v troubě při 200 stupních asi 35 minut.
Dobrou chuť a krásný víkend!
Foto a připravila: Barbora Mosarjáková, více na www.facebook.com/C-ream
