Jehněčí kýta na rozmarýnu:
Pro 4 osoby
Ingredience:
3kg jehněčí kýty (já měla 2kg a pro 4 by nestačila, velká část váhy je kost)
1 hlavička česneku - rozmělněného
6 větviček rozmarýmu (1 celé balení, pokud budete kupovat řezaný)
2 kg brambor
olivový olej
sůl
pepř (dle chuti - já kvůli dětem nedávám)
Postup:
Maso omyjeme, pokud je kýta moc velká, rozdělíme v kloubu na dva kusy. Nožem do masa uděláme šikmé zářezy shora i zespodu. Celé maso důkladně osolíme. Nebojte se toho, nebo pak maso bude málo slané a už se to nedá později dohnat. Do vytvořených zářezů vetřeme česnek a zastrkáme větvičky rozmarýnu. Dáme na pekáč a zalijeme olivovým olejem. Lehce olej po mase rozetřeme. Dáme bokem, zapneme troubu na 220°C - horkovzduch (kdo nemá, dá obyčejně na co nejvíc). Dále oloupeme brambory, omyjeme a rozkrájené na čtvrtinky rozložíme kolem masa na plech nebo mísu. Osolíme, také polijeme olivovým olejem, přidáme další rozmarýn (už jen lístky) a promícháme (nejlépe rukama). Podlijeme vodou, aby byly brambory lehce ponořené. Dáme do trouby na 10min. Po deseti minutách vyndáme, přiklopíme víkem nebo zakryjeme alobalem, troubu stáhneme na 180°C a maso necháme péct 1,5 - 2h. Potom opět odkryjeme, maso polijeme šťávou, případně trochu vody dolijeme a necháme ještě 10-15min dopéct, aby se udělala zlatavá kůrčička. Maso vyndáme z trouby a znovu zabalíme do alobalu, necháme 15 min odpočinout.
Ingredience
Nožem do masa uděláme šikmé zářezy shora i zespodu.
Více o Báře Mosorjákové a jejích foodzážitcích se dozvíte na její facebookové stránce.
Foto a recept: Bára Mosorjáková
