Parmigiana
(pro 4 osoby)
3 velké lilky
300 g sýru Provola (může být i jiný jemně uzený nebo mozzarella)
1 stroužek česneku
600 g rajčat nakrájených nahrubo
2 hrsti bazalky + na ozdobu
grana grattugiato nebo jiný parmezánový druh sýru - nastrouhaný
pesto
olivový olej - extra virgin
sůl
pepř
Postup:
Lilky omyjeme, ukrojíme konce a škrabkou odkrojíme pás slupky. Další pás vynecháme a pak zase další odkrojíme. Lilek se pak při konzumaci lépe krájí. Dále lilky nakrájíme na cca 1cm široká kolečka. Mělo by jich být 24.
Lilek dáme opékat na mřížku do trouby pod gril na 180°C. Zatímco se lilky grilují, připravíme rajčatovou omáčku. V pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a vložíme nožem rozmáčknutý česnek. Když je opečený (dáváme pozor, aby se nespálil), vyndáme ho a vložíme rajčata s hrstí bazalky, posolíme a opepříme. Povaříme cca 10 - 15 minut.
Mezitím v troubě otočíme lilky, aby byly rovnoměrně opečené. Po opečení je vyndáme z trouby na pekáček, posolíme a lehce polijeme olivovým olejem. Když jsou rajčata povařená, propasírujeme omáčku přes cedník do misky, abychom se zbavili pevných částí z rajčat.
Pak začneme tvořit "komínky". Největší kolečka lilků rozložíme na plechu vedle sebe (6 koleček), lžící polijeme omáčkou, dáme na ně kousek Provoly a nasekanou bazalku a posypeme parmezánovým sýrem. Na to dáme další kolečko lilku a postup zopakujeme. Tvoříme 3 - 4 patrové komínky. Na vrchní kolečko dáme omáčku, lžičku pesta a posypeme jen parmezánovým sýrem. Zbytek omáčky vylijeme do pekáče a dáme ještě na 10 minut grilovat do trouby, až je sýr rozteklý a zlatavý.
Servírujeme s bagetou. Dobrou chuť!
Suroviny na lilkové sendviče

Rajčatová směs s česnekem - povaříme 10 - 15 minut

Omáčku propasírujeme přes cedník.

Dobrou chuť!

Foto: Jiří Poláček
www.jiripolacek.com
