ELLE menu: Pstruh s tapenádou z medvědího česneku

Tentokrát se rozhodla, že nás naučí připravit pstruha! Pstruh je velmi chutná ryba, pochází z našich vod, a také proto je i dobře stravitelná. Příprava je rychlá, může se velmi různě obměňovat a pstruha mají rádi i děti. Bára obvykle do pstruha dává čerstvé bylinky, ale dnes zvolila medvědí česnek a bylo to opravdu skvělé.

Ingredience pro 2 osoby:

2 pstruzi
1 citrón
2 jarní cibulky
Kousek másla
Provensálské koření
Sůl
Hladká mouka
Olivový olej

Topenáda:
Svazek medvědího česneku
1 dcl olivového oleje
3/4 čajové lžičky soli
Šťáva z půlky citrónu

Troubu předehřejeme na 200°C. Ryby opláchneme (i zevnitř) a na bocích 3x nařízneme. Posolíme, okořeníme a lehce obalíme v mouce (není to nutné, ale udělá to křupavější kůrčičku a drží to v mase šťávu). Rybu je nutné posolit a okořenit i uvnitř. Pak se do pstruha vloží na plátky nakrájený citrón a kousek másla. Jarní cibulku očistíme a podélně rozkrojíme. Vložíme do pekáčku, navrch dáme pstruhy a zalijeme olivovým olejem. Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby na 10 minut. Mezitím připravíme velmi jednoduše topenádu. Medvědí česnek rozmixujeme spolu s olejem, citronovou šťávou a solí. Poté odstraníme alobal z pekáčku a pečeme odkryté dalších 10-15 minut dozlatova. Podáváme například s vařenými bramborami ve slupce.

Dobrou chuť!

 

Suroviny: 

20160506 224451 9bfc8

Pstruhy očistíme a nařežeme a dáme do trouby.

20160506 224659 56691

Pak už jen servírujeme. Dobrou chuť. 

20160506 225441 fa7f3

 

Připravila a nafotila: Barbora Mosarjáková / www.facebook.com/Crea-m