Kaštany – home made

Čekáte, až budou na vánočních trzích? V obchodech se zeleninou je můžete koupit hned. Pečlivě si je při výběru prohlédněte, aby na jejich slupce nebyla plíseň nebo malé dírky, které oznamují přítomnost červů. To byste si na nich moc nepochutnali.

A jak je připravit v domácích podmínkách? Nejlepší by bylo rozpálit gril a opéct je v kouři dřevěného uhlí. Tak je totiž připravují na ulici, a proto mají tu typickou kouřovou chuť. Ale to v obýváku asi provozovat nebudete.

Tak rozpalte troubu na 220 °C, a než se trouba zahřeje, nařízněte špičkou nože slupku každého kaštanu na ploché straně nejlépe do kříže. Kaštany dejte na plech a pečte je v troubě 10 minut. Pak je trochu promíchejte, zkontrolujte, jestli už slupka praská a odlupuje se, a ještě 5–10 minut dopečte. Ještě horké je loupejte. Musíte odstranit i spodní chlupatou vrstvu slupky.

A pak už jen vychutnávejte jejich oříškovou chuť a představujte si, že se procházíte mrazivým večerem…

K čemu ještě použít kaštany? Z opečených vyloupaných kaštanů se vaří pyré, které se pak využívá na přípravu různých dezertů. Je to ale příliš pracné a nakonec můžete zjistit, že vám tahle lahůdka moc nejede. Proto doporučujeme nejprve ochutnat. Skvělý malý kaštanový dortík v čokoládě mají v cukrárnách Hájek.

Pokud se vrhnete na velké vaření a rozhodnete se na Vánoce upéct krocana nebo jen masovou roládu, můžete upečené kaštany krátce povařit v mléce a pak je v celku přidat do nádivky. Nádivku můžete udělat i z mletého kaštanového pyré a třeba drůbežích jater. To už je ale vyšší liga.