NAPROSTO BOŽSKÁ TOPINKA S AVOKÁDEM

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

 

(na 2 porce)

2 krajíce dobrého chleba

1 zralé avokádo

hráškové výhonky nebo pár lístku salátu

2 vejce (+ 28 na trénink!)

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce bílého vinného octa

sůl, čerstvý mletý pepř

 

topinka

 

Začneme ztracenými vejci:


1. Nejdříve naliju vodu do většího hrnce se širším průměrem a přivedu ji téměř k varu. Voda by měla mít 94 stupňů, to znamená, že na hladině vody se objevují jen místy a jen malé bublinky.

2. Přidám lžíci bílého vinného octa (na 1 litr cca 1 lžíce octa).

3. Ideální je vejce rozklepnout do malého cedníku, aby z něj odkapal "volnější" bílek. Jestli nemáte malý cedník, dejte ho do malé misky. (Pokud se vejce po vyklepnutí roztečou, znamená to, že čerstvá nebyla.)

4. Když se na hladině vody objeví malé bublinky, tak vařečkou nebo delší lžicí zamícháním vytvořím vodní vír. A pak opatrně (z blízkosti) vložím vejce do středu vodního víru. Nedávejte tam vajíčko z výšky, protože nárazem na hladinu se vám rozštěpí. Na stopkách dám odpočítat 3 minuty.

5. Po 3 minutách, lžící něžně vyndám vajíčko a je to!

Pokud se vejce nedaří, zkuste to podle Hestona Blumenthala na YouTube. Na trénink budete potřebovat čas, trpělivost a hodně super čerstvých vajec.

Pak si opeču chleba v toastovači nebo v troubě. Dobře zralé avokádo (měkké) nakrájím na silnější plátky a pokladu jím připravené topinky. Avokádo pokapu olivovým olejem a lehce ho nožem rozetřu, pak na něj naskladám hráškové výhonky, ztracené vejce a ještě ho lehce zakápnu olivovým olejem. Osolím hrubou solí a čerstvě namletým pepřem a dobrou chuť!

 

Instagram: @bjukitchen

Foto: Kubo Križo