Ráda, za to, že mám skvělého manžela, hodné děti a že jsem měla pěkné dětství. Velkou část léta jsem trávila u babičky Mařenky, kterou jsem vždycky zbožnovala. Mařenka je zlatá babička, která i dneska splní, co mi na očích uvidí, a vždycky řekne: “Barčo, tak si sedni, dej si čaj a bublaninu.” Buďte taky rádi a mějte se hezky!

700 g třešní
1/2 hrnku hnědého cukru
1 hrnek mouky (polohrubá a hladká)
1 lžička kypřícího prášku
100 ml smetany (31%)
kůra z 1 citronu
špetka soli
dvě vajíčka
60-100 ml mléka (tak, aby těsto bylo řidší)
1 vrchovatá lžíce domacího vanilkového cukru
Předehřeju troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu si vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do vysypané formy rozsypu asi polovinu nevypeckovaných třešní a pustím se do těsta. Nejprve si ušlehám vejce s cukrem do pěny. Potom přileju trochu mléka a po lžících začnu přidávat prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. Postupně do mixéru přilévám smetanu a zbytek mléka. Těsto by mělo být krásně hladké a lehce řídké.Do připravené formy naleju těsto a posypu ho zbylými třešněni. Bublaninu peču na 180 stupňů tak 50 až 60 minut. Sbíhají se vám sliny? Nedivím se. Tak hodně zdaru při přípravě bublaniny.
Instagram: @bjukitchen
foto: Kubo Križo
