Nejkřehčí vanilkové rohlíčky

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Moje vanilkové rohlíčky jsou opravdu křehké! Já vím, že to říká každý o těch svých, ale tyhle se vážně skoro rozpadají a nepotřebují ani odležet!

(na 3 plechy)

doba přípravy: 15 minut těsto + 12 hodin odležení + 7-10 minut pečení

300 g prosáté hladké mouky

300 g vychlazeného másla

300g na jemno namletých vlašských ořechů

100 g prosátého cukru moučka

1 žloutek

domácí vanilkový cukr na obalení 

1. Většinou si těsto připravuju už v pátek v noci, abych pak mohla hned v sobotu dopoledne péct. Mouku, ořechy a cukr si nasypu do hnětací mísy. Přidám na kostky nakrájené máslo a jeden žloutek a hnětu v robotu, dokud mi nevznikne hezky pevné těsto. (S ručním zpracováním těsta bohužel nemám zkušenosti, ale určitě to hravě zvládnete). Těsto zabalím do fresh folie a nechám ho odpočinout v lednici přes noc.

 2. Druhý den ráno předehřeju troubu na 170 stupňů a lehce si vymažu plech máslem (můžete také vyložit pečicím papírem). Pak se pustím do rohlíčků. Uloupnu si vždycky kousek těsta a zbylé vrátím do lednice, aby zůstalo studené. Vyválím si tenký váleček a odkrajuju z něj malé kousky, ze kterých tvaruju rohlíčky.

 3. Když mám plech plný, vložím ho do vyhřáté trouby a rohlíčky peču zhruba 7-10 minut. Těm prvním to vždycky trvá déle, ale ty další jsou už pak raz dva.

 4. Upečené rohlíčky opatrně sundám z plechu a obalím je v domácím vanilkovém cukru. Uchovávám je v krabici s víkem na chladném a „bezpečném“ místě!

Jak na domácí vanilkový cukr? Půl kila prosátého vanilkového cukru promíchám s jedním na kousky nakrájeným vanilkovým luskem a uchovávám v nádobě s víkem. Cukr je připravený zhruba po 10 hodinách.

Instagram: @bjukitchen

Web: www.bjukitchen.cz

Foto: Kubo Krížo

bju 1ff7b