Skandinávské mlsání – recept na špaldové palačinky s borůvkami

Kuchyně severských národů nejsou pouze ryby, případně masové kuličky. V překvapivě pestrých kuchařkách ze Skandinávie najdete řadu fantastických záležitostí. Třeba takové špaldové palačinky s borůvkami. Univerzální jídlo – skvělé k snídani, obědu i večeři. I když své mužské polovičky jím zřejmě moc neuctíte.

Ingredience (pro 4 osoby):
2 vajíčka
400 ml podmáslí
200 g špaldové mouky
100 g pšeničné mouky
dřeň z jednoho lusku vanilky
sůl (polévková lžíce)
prášek do pečiva (polévková lžíce)
325 g čerstvých borůvek
75 g másla
tekutý med nebo javorový sirup

Příprava:
Důkladně rozmíchejte vajíčko s podmáslím, přidejte oba druhy mouky, dřeň z vanilky (získáte ji snadno: podélně rozřízněte lusk a tupou stranou nože ji vyškrábněte), sůl, prášek do pečiva a dobře vše smíchejte. Do těsta pak přimíchejte 125 g borůvek, zbytek vám zůstane na ozdobu. Směs nechte pár minut odpočívat.
Na rovné pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte máslo a lžící nebo malou naběračkou na ni vlijte těsto. Rozetřete ho do stran a smažte dozlatova po obou stranách. Hotové palačinky přelijte medem nebo sirupem a zasypte borůvkami.