(na 4 porce)
doba přípravy: 4 až 5 hodin pečení
1 středně velká hlávka bílého zelí
1 větší bílá cibule
1 kg vepřové plece s tukem nebo libovějšího bůčku
100 g másla
sůl a čerstvě mletý pepř
chleba na topinky

1. Nejdřív si nakrájím zelí a cibuli nahrubo. Pak si připravím maso. Vrstvu sádla nařežu na čtverečky, důkladně osolím a vydatně opepřím čerstvě mletým pepřem.
2. Na plotně si nasucho rozpálím kastrol, ve kterém pak budu maso péct i v troubě. Vepřové položím do rozpáleného kastrolu pokrájenou stranou dolů a opeču do tmavě hněda. Pak ho lehce opeču i z ostatních stran a stáhnu ze sporáku.
3. Do kastrolu nasypu zelí s cibulí a maso otočím tučným navrch. Položím na něj máslo a vložím do trouby vyhřáté na 250 °C. Ihned ztlumím na 130 °C a peču 4 až 5 hodin. Vepřové bude krásně šťavnaté a rozpečené úplně doměkka! Podávám s topinkami.
Instagram: @bjukitchen
Foto: Kubo Krížo
