Zdravá snídaně 3× jinak

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Slyšeli jste to asi už tisíckrát. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Kromě toho, že nastartuje metabolismus, navíc představuje důležitou energetickou podporu, díky níž zvládnete průběh hektického rána, a úspěšně se tak probojujete až do času oběda.

Bohužel, málokdo má čas na to, jít se po ránu kvalitně nasnídat do restaurace. A co takhle si snídani užít v teple domova? Nezní to skvěle? Zkuste den zahájit s jedním z našich tří zdravých a superjednoduchých jídel. Dáte přednost vajíčkům, muffinům, nebo koláčkům?


egg


Vejce nahniličko s restovanými žampiony

Nahniličko? To je přece výzva! Pokud z vašich pokusů vždy stejně nakonec bylo vajíčko natvrdo, poradíme zaručený způsob, jak připravit to nejchutnější vajíčko s tekutým středem.

Ingredience
2 lžíce olivového oleje
6 středně velikých žampionů
2 lžičky nasekané čerstvé pažitky
4 veliká vejce

Postup
Na pánvi rozehřejte olej a poté přidejte na plátky nakrájené žampiony. Za občasného míchání opékejte přibližně 5–6 minut. Mezitím si do hrnce nalijte přibližně centimetr vody a přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte všechna vajíčka a vařte 6 minut a poté ihned vyjměte. Žampiony na talíři posypte nasekanou pažitkou a dochuťte solí a pepřem.

scones

Ovesné koláčky
Recept na klasický flapjack s medem a rozinkami jistě znáte. Zkuste naši vymazlenou variantu.

Ingredience
1 a 1/2 šálku ovesných vloček
1/4 šálku plnotučného mléka
1/4 šálku smetany
1 vejce
1 a 1/2 šálku hladké mouky
1/3 šálku cukru krystal
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
10 lžic másla

Postup
Rozehřejte troubu na 190 stupňů, vyložte plech pečicím papírem, vsypte na něj všechny ovesné vločky a dejte péct na sedm až devět minut. Poté plech vyjměte a odeberte dvě polévkové lžíce vloček a dejte je stranou.
V míse si mezitím rozšlehejte mléko, smetanu a vejce. Pár lžic odeberte stranou, později je použijete na pomazání. V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Následně přidejte studené máslo a nechte robot, aby ho zapracoval. Hmotu následně přesuňte do větší mísy, smíchejte s pečenými vločkami a přilijte rozmixované mléko, smetanu a vejce. Vše důkladně promíchejte.
Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vrstva by neměla mít víc než tři centimetry. Potřete zbytkem rozšlehaného mléka, smetany a vejce a posypte cukrem. Pečte na 200 stupňů cca 14 minut. Hotové řezy jsou ke konzumaci ideální po vychladnutí.

muffin

Borůvkovo-hruškové muffiny
Existuje na světě snad něco lepšího než skořicí provoněný borůvkový muffin? Ten náš není jen tak ledajaký. Vyzkoušejte zdravější variantu s ovesnými vločkami.

Ingredience (12 muffinů)
1 a 1/4 šálku hladké mouky
1 a 1/4 šálku ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky soli
3/4 šálku plnotučného mléka
3/4 šálku hnědého cukru
1 velké vejce + 2 bílky
3 lžíce rostlinného oleje
1/3 šálku rozinek
1 hruška, oloupaná, bez jádra a najemno nasekaná
1 a 1/4 šálku borůvek (čerstvých nebo mražených)

Postup
Vymažte máslem a vysypte moukou formu na 12 muffinů. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor a sůl. Dohladka rozšlehejte mléko, cukr, vejce, vaječné bílky a olej. Následně smíchejte se směsí mouky a přidejte rozinky, hrušky a borůky. Do každé formy dejte lžíci těsta, posypte skořicí a hnědým cukrem. Pečte na 190 stupňů po dobu 20 až 25 minut.