Jak jíst obtížná jídla

Artyčoky, hlemýždi, humři, ústřice jsou jen jedním z mnoha problémových pokrmů, se kterými se můžete potkat. Připadají vám exotické lahůdky jen manou pro vyvolené? Stále častěji se s nimi můžete setkat i na talířích v méně luxusních restauracích. Co tedy dělat a jak je jíst, abyste nedopadla jako slavná filmová Pretty Woman ve scéně s hlemýždi? To, že něco neznáte nebo jíte poprvé, přece neznamená, že vám to nebude chutnat.

Ústřice si musí člověk oblíbit. Až s nimi budete začínat, mějte na mysli, že se jedná o velmi silné afrodiziakum, a proto stojí za to jim dát několik šancí. První překážka, kterou vám ústřice připraví, je, jak ji vůbec otevřít. Pokud si v restauraci váží vymalovaných zdí a ostatních hostů, pravděpodobně je otevře už šéfkuchař a k vám na podnose připlují na ledu a doplněné citronem. Pak už jen vidličkou uvolněte tělíčko ústřice od skořápky, skořápkou jemně zatřeste – ústřice by se měla třást jako rosol –, přidržte si ji u úst a ústřici ‚vypijte‘. Profesionál se přitom dokáže na ústřici nedívat a nebojí se, že mu její tělíčko sklouzne po bradě. Cílem je, aby ústřice vklouzla rovnou do krku a nedotkla se zubů.