Kam tuto středu večer?

Pouze ve středu 20. 7. v Praze na Pražském hradě a v úterý 26. 7. v Brně na Špilberku ochutnáte na Shakespearovských slavnostech sherry. Španělské národní víno hraje důležitou roli ve hře Jindřich IV. a před, v průběhu a po představení budete moci do chutí a vůní tohoto nápoje proniknout. Není to totiž obyčejné dezertní víno. Některé je sladké, jiné svěží, v dalším cítíte přítomnost moře. Za jeho neobyčejnou chutí se skrývá místo původu (oblast Jerez) a komplikovaný proces zrání v sudech. Ty ze stejného roku jsou narovnány vedle sebe, z následujících let nad sebou a po každé sklizni se část vína ze spodních soudků odčerpá a doplní se z vrchních sudů, vzniká tak harmonická kombinace ročníků.

Jaké sherry podávat k jídlu?

Právě jedinečná chuť předurčuje sherry k snoubení s pokrmy. Například voňavá suchá Manzanilla a tříleté suché Fino s mandlovou vůní ladí k mořským plodům, pečeným rybám a kořeněným jednohubkám (nakládaná zelenina, ryby…), podávejte vychlazené na 7–9 °C. Gurmáni kombinují Fino se suši a sašimi. K polévkám a masovým vývarům, zvěřině, houbám a zralým sýrům si dejte Amontillado s vůní s náznaky lískových oříšků. Kombinovaná metoda biologického a oxidativního zrání je vytváří v plné víno, vyžaduje teplotu 13–14 °C. Sladší Oloroso s vůní suchých plodů báječně doplní červené maso, zvěřinu a vyzrálé sýry. Podobnou vůni má polosladký Cream, který sehraje harmonický part s dezerty, sladkým ovocem a zmrzlinou. Máte-li ráda k foie gras sladká vína, vyzkoušejte Cream. Asi nejznámějším vínem je Pedro Ximénez ze seschlých hroznů s výraznou rozinkovou vůní a sladkou sametovou chutí. Ladí s hořkou čokoládou, vanilkovou zmrzlinou, výraznými modrými sýry nebo doutníkem.

Ilustrační foto

Na rozdíl od běžného vína má sherry jednu nespornou výhodu. Otevřené si ponechá v lednici svoji kvalituaž dva měsíce a lze jej skvěle kombinovat v koktejlech. Vyzkoušejte Rebujito, tradiční nápoj všech místních oslav. Sherry Manzanilla smíchejte v poměru 1:1 se spritem a ozdobte lístky máty. Lahodné, perlivé, osvěžující!

Sherry – nápoj šlechty, umělců i bonvivánů

A proč se sherry objevuje zrovna ve hře Jindřich IV.? William Shakespeare totiž toto víno miloval a v hospodě Bear Tavern platíval se svými přáteli za slušný počet lahví. O sherry se mluví nebo se pije ve hrách Richard III., Večer tříkrálový, Veselé paničky windsorské a nejvíc právě v Jindřichu IV. Hru o moci a politice i hospodských pijatikách doplněnou hudbou Jana P. Muchowa můžete sledovat se sklenkou v ruce a dozvědět se, co na tomto víně Shakespeare miloval. Řekl: „Kdybych měl tisíc synů, první zásada, kterou bych jim vštípil, by byla, aby se zřekli nápojů mdlé chuti a vychutnávali si sherry.“

Představení začíná ve 20.30, ochutnávka sherry již v půl osmé a lístky koupíte na místě nebo přes web www.shakespeare.cz. Ještě jsou k sehnání.