Luxus na talíři!

Chcete ochutnat něco extra? Pak nemusíte jen do nóbl restaurace, ale i v Bageterii Boulevard si můžete dopřát speciální zimní menu od slavného šéfkuchaře. Pro síť občerstvení ho připravil Titus Eliáš.


Titus_Elias

Kdo to je:
Své profesní zkušenosti posbíral v Praze, ale i ve světě – třeba v restauraci Gianni v australském
Brisbane. V roce 2008 se stal majitelem a šéfkuchařem restaurace Na Kopci, vyhlášené jedinečným tatarákem.
Co vás čeká:
Hřejivé zimní menu, které si můžete vychutnat už první zimní den roku 2012. Těšit se můžete
například na sametovou rybí polévku s pastisem, vydatnou bagetu se šťavnatým hovězím masem a sýrem Reblochon nebo třeba vegetariánskou bagetku s marinovanou červenou řepou a sýrem feta.

Majitel restaurace Na Kopci a nově otevřené restaurace Na Konci Titus Eliáš vaří s lehkostí a grácií a nebojí seexperimentovat. A takové je i jeho zimní menu pro BB – neotřelé i harmonické, výrazné i jemné.
Jak byste popsal zimní menu? Jaká je jeho filozofie?
Něco vydatnějšího a hřejivého do chladného počasí. Vybral jsem běžně dostupné věci, které každý zná od svých babiček a prababiček, ale které si lidé odvykli běžně jíst. Jsou to opomíjené suroviny s velkým chuťovým potenciálem. Třeba červená řepa je nádherná, a přitom levná a lokální potravina, které ublížily školní jídelny. Pokud se ale připraví správně, málokomu nezachutná. Pro bagetku Poirée ji například syrovou nakládáme do medu. Její chuť je báječně jemná a sladká a výborně si rozumí se slaným sýrem feta. Bageta Languedoc s hovězím masem pomalu vařeným v demi glace, doplněná pikantním sýrem Reblochon, zase svou chutí lehce provokuje, přitom všechny její složky tvoří dokonalou harmonii. A jehněčí? To je také znovu objevená klasika. Protože jsme národ, který zbožňuje párky, do bagety Merguez jsem jehněčí maso vložil ve formě šťavnaté klobásky s trochou orientálního koření, které jí dodává šmrnc. Do Marseilleského rybího krému zase tu správnou eleganci vnáší kapka pastisu. Celé menu balancuje mezi provokací a harmonií, mezi důvěrně známým a novým, českou a světovou gastronomií.
Co nesmí chybět jídlu, aby bylo skvělé?
Chuť a dobrá nálada. Jídlo není jen palivo, musí to být trochu show, legrace. Nesmí mu chybět život.