Zažijte chuť Asie!

Kokosová zmrzlina, kottu rotti, lilková polévka s koriandrem, salát z lotosového kořene... Už se vám sbíhají sliny? Tohle a mnohé další nabízí přehlídka šrílanské kuchyně. Autentické delikatesy ze Šrí Lanky připravují za podpory týmu kuchařů restaurace Zinc hostující kuchaři z hotelu Hilton Colombo. A mistři, kteří pro vás menu vymysleli, jsou hned dva: pan Anura Uduwara Arachchi, zástupce šéfkuchaře a pan Selliah Karupans, vrchní kuchař hotelu Hilton Colombo od roku 1990.

Šrílanská kuchyně je podobná indické, kterou je velmi ovlivněna, má ale i svá specifika. Je velmi pálivá, ale ne vždy, a má pozoruhodné dezerty, na jejichž přípravu se často používá kokosové mléko. Oblíbené je kari v mnoha variantách, a také zeleninové pokrmy a rýže. Zásadní roli hraje koření, bez kterého se žádná asijská kuchyně neobejde...

Co budete moci ochutnat?
Bude tu k dispozici celá řada autentických šrílanských pokrmů, mimo jiné i typické kottu rotti, které budou kuchaři připravovat přímo před hosty.
Kottu rotti je jedno z nejoblíbenějších jídel na Šrí Lance, na ulici se prodává doslova na každém rohu a je rozšířené v celé jihovýchodní Asii. Připravuje se z typického šrílanského chleba rotti, zeleniny, vajec, masa a různého koření. Nejčastější variantou je kottu hovězí nebo kuřecí s vejcem a zeleninou, oblíbená je i vegetariánská verze. Kottu se připravuje na rozpálené železné plotně a k nasekání a promíchání všech surovin se používají dva speciální tupé sekáčky. Nárazy sekáčku na plotnu vydávají specifické zvuky, které se večer rozléhají při přípravě kottu z restaurací.

Hoppers_with_traditional_condiments

Výběr z menu:
Saláty:
Mrkvový salát se zelenými chilli papričkami, salát ze smaženého lilku a mladého ananasu, salát z lotosového kořene, šrílanský krevetový salát, orientální kuřecí salát
Salátové doplňky:
Mangové čatní, smažené chilli papričky, placky papadum
Polévky:
Dýňová polévka ochucená kari s oříšky kešú, lilková polévka s koriandrem, šrílanský vývar ze skopového, čočková polévka s kmínem
Příprava před hostem:
Rýžové placky vaječné nebo s mlékem, kuřecí a zeleninové kottu, krevetky v kari těstíčku, rotti – typický šrílanský chléb
Zelenina:
Bramborové kari, kaju maluwa – hráškové kari s oříšky kešú, kari z červených cibulek a česneku, ala baduma – ďábelské brambory
Kuřecí:
Kuřecí červené nebo černé kari, dušené kuřecí s hořčicovocibulovou omáčkou, ďábelské kuře
Skopové, vepřové, hovězí:
Skopové s černým kari, dušené skopové, červené vepřové kari, čertovské vepřové kari, dušené hovězí s černým pepřem
Ryby a mořské plody:
Červené rybí kari, čertovské rybí kari, ryba pečená po orientálsku s cibulkou a zelenými chilli papričkami, ryba dušená na hořčici, sépie s černým kari, krevety s bílým kari a rajčaty, ďábelské krevety
Dezerty:
Pečený dýňový pudink, kokosový karamel, kokosová zmrzlina, čerstvé ovoce

srilanka_02


KDE?
Festival probíhá v restauraci Zinc v pražském hotelu Hilton Prague Old Town, denně od 18 do 22.30 hodin.
ZA KOLIK?
Za neomezenou konzumaci z rautu a jeden nealko nápoj
zaplatíte 890 Kč na osobu.

Akce se koná za podpory Velvyslanectví Šrílanské demokratické socialistické republiky v čele s velvyslancem panem A. L. A. Azeezem a Sri Lanka Tourism Promotion Bureau.