4 tipy, jak v domácí pekárně upéct dokonalý chléb

Toto je komerční sdělení. ELLE.cz není autor článku a nemá vliv na jeho obsah.

Propagace značky Topshop.cz

  1. Pozor na vodu

Vždy se držte návodu pekárny a nikdy nedávejte více vody, než kolik výrobce doporučuje. Pokud přelijete, vyndáte chléb s propadlým středem a vysokou kůrkou. Ideální poměr vody a mouky je 500 g mouky/300 ml vody. U každé kvalitní pekárny najdete i odměrku. Naleznete ji i u multifunkční pekárny od tv shopu.

  1. Výběr surovin

S nekvalitní moukou žádné zázraky neupečete. Záleží na každé surovině, kterou použijete. Nejlepší je vybrat chlebovou mouku s větším podílem lepku. Zdravější je pak celozrnná mouka. Před použitím ji ale určitě prosejte. Nakypří se tak a lépe pak kyne.

Nešetřete ani na droždí. Není nutné, abyste vždy používali droždí sypané, které obsahují již hotové směsi. Pokud si budete směs připravovat sami, můžete klidně použít čerstvé. Hlavní je, aby nebylo prošlé. Pak totiž ztrácí své vlastnosti.

  1. Příprava

Ačkoli stačí do pekárny ingredience jen nasypat, je i pro tuto část přípravy doporučený postup. Vždy napřed do pekárny lijte tekutiny. Je to proto, že ne všechny pekárny mají tak dlouhý hnětač, aby dosáhl až na dno. Kdybyste jako první nasypali mouku, nejspíš by jí část zůstala nezamíchaná.

  1. Jak na kváskový chléb

Tento typ pečiva nejlépe připravíte, pokud si pořídíte troubu, na které lze vše nastavit i ručně ‒ tzn. dobu pečení, kynutí. Mnohé jsou vybaveny teploměry, čidly a dalšími pomůckami, které přispějí k dokonalému výsledku chlebu.