Existuje něco lepšího než polomáčené sušenky?

Místo nezdravého uzobávání pamlsků zkuste něco nevšedního.
Goji a umeboši. Tradiční čínská medicína je považuje za elixíry zdraví a dlouhověkosti.

Goji
neboli kustovnice čínská. Má výbornou chuť – nasládlou, ale osvěžující. Zachutná-li vám, máte s řadou zdravotních problémů vyhráno.
Už barva napovídá, že kustovnice je plná betakarotenů. Zlepšuje zrak a dělá velmi dobře i pleti. Pomáhá především při vážných ekzémech. Je nejen plná vitaminů, ale i polysacharidů – velmi účinných antioxidantů, které v těle bojují s volnými radikály. Zabraňuje tak stárnutí a podle některých výzkumů dokonce obnovuje poškozenou DNA.

Stačí hrstka goji denně (10 g), a zbavíte se protivné podzimní únavy. Můžete ji přes den pojídat jako sušené ovoce, hodí se ale i k přípravě čajů, salátů nebo koláčů.
V supermarketech ji běžně nenajdete, prodává ji ale většina bioobchůdků. 100 gramů stojí kolem 50 Kč.

Umeboši
Odrůda meruňky, které se ale všeobecně říká švestka. Nechutná sladce, spíše kyseloslaně, lehce pikantně.
Má fantastické účinky na imunitu. Výrazně ji obnovuje a posiluje. Pomáhá při překyselení organismu, které je častou příčinou únavy. Při pravidelném pojídání dokáže umeboši zharmonizovat pH krve. Vedle vitaminů obsahuje velké množství železa a vápníku. Funguje při bolestech hlavy, nevolnosti i při chřipkách a angínách. Byl u nich prokázán silný antibiotický efekt, takže působí jako přírodní antibiotikum. Podobně jako česnek.

Nakládané umeboši, které u nás prodává např. Country Life zhruba za 130 Kč, nechte jen rozplynout v ústech. Pokud by vám švestičky umeboši nestačily jen na mlsání, můžete si je pořídit ve formě octa nebo pasty.