Úlovek z farmářských trhů

Chřest je náročný na pěstování, ale vynaloženou námahu vrací. Svou delikátníchutí i svými léčivými a regeneračními účinky. Výčet vitaminů a minerálů, kterými chřest vyniká, je hodně dlouhý. Za všechny zdraví prospěšné látky jmenujme vitamin C, E, B, draslík a zinek. Čeho má chřest naopak hodně pomálu, jsou kalorie (na 100 g pouze 18 kalorií). Naplánujte si chřestovou kúru, každý den snězte 200 g chřestu, a už po týdnu uvidíte velké změny.

Chřest se používá do salátů, polévek nebo jako příloha. Jak ho připravit? Nejdříve se odřízne jeho dřevnatá spodní část, pak se oloupe, a to vždy od hlavičky dolů. Aby nezčernal, namáčí se do slané vody. Před samotným vařením svažte několik kusů k sobě a postavte je do hrnce s osolenou vodou hlavičkami nahoru. Vaří se maximálně 10 až 15 minut.

Závěrem to nejdůležitější – český bílý chřest, vypěstovaný pod Mělníkem, seženete od soboty 23. dubna na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad (každou středu a sobotu), Kubánském náměstí (úterý, čtvrtek, sobota) a Náplavce (Rašínovo nábřeží, každou sobotu).
Letos se tu bude prodávat i jeho zelená odrůda, ale až o čtrnáct dní později.