Víno a sýry – jak dosáhnout harmonie chutí?

Hermelín miluje červené
„Správné kombinování vína a sýrů, neboli dobrá svatba, jak tomuto umění říkají zkušení Francouzi, vychází z tradice ověřené staletími. Tak například sýry s bílou prachovou plísní se odjakživa snoubí se všemi červenými víny; pokud jsou sýry starší a vyzrálejší, je možné zkusit i lahvově zralá, bariková vína,“ radí sommeliér a autor mnoha odborných publikací Milan Magni. Červená vína podle něj báječně ladí se sýry s bílou plísní. Díky široké nabídce dovolují červená vína rozehrát škálu nejrůznějších možností: od ovocitých a svěžích portugalů přes mladá svatomartinská vína a sametově hladké rulandské modré až po razantní a kořenité frankovky.  Kombinaci plísňových sýrů s bílými víny naopak Milan Magni nedoporučuje: „Bílá vína, stejně jako většina vín růžových, totiž obsahují a priori vyšší množství kyselin, a to především kyselinu jablečnou, která v kombinaci s bílou plísní způsobuje po požití v ústech velice nepříjemnou hořkou dochuť.“


Co k bílému? Výrazný zrající!
Odborníci shodně doporučují tyto výrazné sýry právě k bílému vínu. „Zrající sýry (správně sýry zrající v mazu či sýry s bakteriální kulturou) vyžadují živou kyselinku a plné tělo, nejlépe posílené zbytkovým cukrem a vyšším alkoholem. Jenom tak vynikne delikátní aroma a smetanová vláčnost zrajících sýrů, jak to známe například u Krále Sýrů Hermaduru,“ vysvětluje Magni. Čím je zrající sýr starší a vyzrálejší (v tomto případě i pikantnější), tím vhodněji jej doplňuje lahvově zralé bílé víno, nejlépe z odrůd chardonnay, rulandské bílé, rulandské šedé nebo tramín a muškáty. Zajímavá jsou i nejrůznější cuvée, zvláště ta bariková. „Jenom nezapomenout na správné temperování. Jak sýry, tak víno jsou na to velmi citlivé,“ připomíná Magni.

wine-and-cheese-medium


Modrá plíseň vyžaduje nasládlá aromatická vína
Speciální kategorií jsou sýry s modrou plísní. „Tady opravdu nejde experimentovat,“ varuje Magni, „odjakživa se k nim podávala sladká aromatická vína (muškáty, Tramín červený apod.), nebo vína fortifikovaná (portské). Ideální kombinaci tvoří s víny ledovými a slámovými. Pikantní a výrazně slaná chuť těchto sýrů si totiž skvěle notuje se zbytkovým cukrem speciálních vín a vytváří podle znalců dokonalou harmonii.“


Tip na závěr:
Ať už máte rádi jakékoli víno, vždy dbejte na správnou teplotu podávání: bílá vína by měla být servírována studenější (vychlazená na 10–12° C), zatímco červená vína (zvláště ta archivní) snesou pouze pokojovou teplotu. A nezapomeňte – sýry nechte před podáváním minimálně 30 minut odležet!