Nadační fond Kateřiny Sokolové AutTalk startuje Atypickou kampaň

Nadační fond AutTalk spouští ve spolupráci se spolkem Autismus jako dar a magazínem ATYP Atypickou kampaň, která chce ukázat svět autistů jako inspiraci a příležitost k zamyšlení nad „normálním“ fungováním naší společnosti i jednotlivců. Klade si za cíl přispět k tomu, aby autisté i jejich rodiče byli přijímáni s větším pochopením a oslovit potenciální dobrovolníky. Atypická kampaň chce ukázat, co nám zrcadlí autismus a pozvat k zamyšlení i aktivnímu zapojení.

Atypická kampaň odstartovala projekcí tematických filmů v kině Světozor. Další akcí je putovní výstava Co nám zrcadlí autismus. Portrétní fotografie Matěje Derecka Harda zachycují děti a dospělé na spektru autismu a jejich záliby, doplněné texty k zamyšlení, jež představují vnímání autistů a zvou do jejich světa. Vernisáž výstavy se koná 9. dubna v DSCGallery Praha (Dlouhá 5, Praha 1) od 18:30 a její součástí bude vystoupení Denise Szalbota, nadaného klavíristy s Aspergerovým syndromem.

„Mám velkou radost, že se do kampaně zapojilo tolik skvělých lidí a partnerů a podporovatelů. Tímto bych jim chtěla poděkovat a doufám, že se nám díky kampani podaří zvýšit povědomí o autismu a že všem přinese opravdové zamyšlení nad tajemným světem autistů. Kampaň je putovní, takže věřím, že její zásah bude co největší,“ říká Kateřina Sokolová za nadační fond AutTalk.

V současné době se mezi dětmi a mladými lidmi slovo „autista“ běžně používá jako urážka a někteří lidé mají z jinakosti a tajemnosti autismu strach. Vztahy rodičů autistů se rozpadají, pečující rodič zůstává často sám a je zcela pohlcen péčí o dítě, setkává se s nepochopením kvůli projevům jeho chování, přichází o zaměstnání, společenské vazby, hrozí mu izolace. Kapacita služeb není dostatečná a pro osamělé rodiče jsou často také finančně nedostupné. Dobrovolnictví se u nás postupně rozvíjí, orientace na specifickou oblast autismu je však stále ještě novinkou pro dobrovolníky i pečující rodiče. 

sokolova

Kateřina Sokolová a Jan Sokol