Nej design roku 2015

Ondřej Lipár, editor ELLE Decorarion
Viděl jsem za loňský rok spoustu krásných věcí, ale nejvíc mi paradoxně utkvěla jedna z těch nejdrobnějších: kapesní nože, které pro Mikov navrhli Olgoj Chorchoj.

DSC07050 8fa47

Andrea Běhounková, šéfredaktorka ELLE
Vše, co vytvořili v loňském roce Michaela Tomišková a Jakub Janďourek pro Studio Dechem. Ať už jejich vázy nebo svítidla. Líbí se mi všechno, včetně autorů. Kdybych si ale měla vybrat jeden jediný produkt, pak by to bylo závěsné svítidlo Erlenmayer light. Více podobných příběhů, prosím.

erlenmayer light 01 3af22

Tereza Provazníková, šéfredaktorka ELLE Decoration
Na poli českého designu vzniká víc a víc kvalitních věcí, a to je skvělá zpráva! Kdybych měla vypíchnout jen jednu konktrétní věc, zvolím stolovací soubor Pierot od mladých designérek Moniky Kořínkové a Barbory Šimkové. Soubor vznikl jako reakce na sílící vlnu zájmu o jídlo a má být zároveň připomenutím toho, že bychom u společného oběda nebo večeře neměli myslet jen na gastronomi, ale také na estetiku. Nádobí a stolovací doplňky designérky vyvedly v jemných pastelových barvách a doplnily je o zlaté detaily. Tvarově vyšly z české tradice, ale zároveň vykročily směrem k soudobé abstrakci a všechno tohle dohromady jim prostě skvěle zafungovalo!

 MG 8604 06b25

Bronislava Zavadilová, obrazová redaktorka ELLE
Pro mě jsou designovými NEJ jednoznačně knížka TYPO 9010 a projekt PLAYBAG.

Knížka Typo 9010 představuje kompletní chronologický archiv českých písem a písmových designérů, zahrnuje dvacetileté období 1990-2010, obsahuje 399 písem, 103 tvůrců, 288 stran a je straaaaašně krásná a zajímavá, i když nejste odborník na grafiku. Takový malý grafický umělecký dílo.

9010 3c abeb9

Projekt Playbag je úchvatnej úplně stejně. Zlínský ateliér vyrábí brašny, batohy, psaníčka, pásky, peněženky. Celý proces od návrhu až po realizaci probíhá v ateliéru. Jejich návrhy jsou originální, jednoduché a o to hezčí. Jen se podívejte na www.playbag.cz

PLAYBAG 08 2015 06 06c28

Martin Hradecký, redaktor ELLE
Na podzim jsme tu měli stážisty, kteří s námi připravovali listopadové číslo. Byla mezi nimi Andrea, která je set designérkou. Do ELLE udělala dekor jako opulentní orientální pohádku, což mě nadchlo. Ještě víc se mi ale líbily její tak trochu bizarní objekty, které prodávala na předvánočním designSUPERMARKETU. Mám rád, když není umělec limitován vůbec ničím, riskuje, překvapuje a celé to přitom ještě dává smysl. A takové věci se "značkou" Aya Kato podle mě jsou.

piano 7f26f

Ivona Petružálková, kreativní konzultant ELLE
Nadchl mě interiér nové Bokovky. Bokovku miluji díky tomu, že se každý rok přesune do Varů na festival a tam pak trávíte skoro každý večer a bavíte se o tom, co kdo kde viděl ten den v kině. Pražskou Bokovku jsem měla spojenou s vínem a pohodovým interiérem. Člověku se nechtělo odejít. A minulý rok Bokovka dostala nový facelift i novou adresu. Otevřela se 17. listopadu a opět to tam mělo atmosféru karlovarského festivalu. Co mě zaujalo, je původní zachovalý interiér, kde to vypadá jako ve sklípku. Jen doplněné sklem a dřevem. Za designem je podepsaná Tereza Froňková. A k Bokovce patří i filmový klub, kde máte chuť posedávat, popíjet víno a bavit se o filmech, pokud teda zrovna nějaký neběží na filmovém plátně.
www.bokovka.com

bokovka1 593cf

Ester Geislerová, produkční ELLE
Já jsem se zamilovala do glazovaných "pečených" váz Milana Pekaře (odborný asistent Maxima Velčovského na UMPRUM)! Líbí se mi jeho přístup k více jak ročnímu studiu i testování krystalických glazur, jehož výsledkem jsou právě vázy. A líbí se mi taky proces, který se dá ovlivnit jen zčásti. Krystalky "rostou" různě, ráda si je prohlížím a jednou si nějakou vázu od Milana Pekaře určitě pořídím.

milan pekar 3f19b

 

Zuzana Pelková, beauty redaktorka ELLE
Libí se mi nadčasové věci, takže bych si určitě někdy chtěla do bytu koupit ještě jednu lampu od Artemide a židličky buď z Vitra nebo Ton. A klidně bych je používala na knížky nebo na odkládání klíčů u dveří. Z roku 2015 se mi například líbí vázy od studia Dechem. Dostala jsem jednu od kamarádky k Vánocům a mám z ní velkou radost. A kníha Typo 90 10 mě baví hodně.

IMG 1119 541d0

Klára Antošová, editorka ELLE
Lahůdky Jan Paukert jsou legendárním pojmem, který navazuje na svou prvorepublikovou slávu. Lahůdkářství na Národní už není, nicméně na historické kořeny značky teď navázalo nové bistro Jan Paukert v administrativní budově River Gardens na pražském Rohanském nábřeží. Interiér je naprosto úchvatný. Architekti (Irena Tomisová a Jan Smékal) do nového moderního prostředí elegantně zařadili i jednotlivé designové prvky, které jednoznačně odkazují na původ značky Paukert. Např. některé židle mají zlaté polstrování, které je spojujícím prvkem s barvou loga. Na linie v logu navazují i masivní dubové lamely použité na stropě a jinde v interiéru. Tradice byla respektována i při výběru světel od Lucie Koldové, která jsou z ručně foukaného skla s dubovými doplňky. No a nejpůvabnější v interiéru jsou dobové fotky a texty, které půjčila paní Paukertová, je z nich vytvořena časová osa kolem baru a o pojmu Jan Paukert vám řeknou vše. Ostatně jděte se tam podívat sami. A vyzkoušejte i jejich kuchyni. I ta beze vší pochybnosti navazuje na někdejší špičkovou prvorepublikovou kvalitu.

113b fe45c

Dorota Polaková, grafička ELLE
V minulém roce na mě udělal dojem design nového Superba od Škodovky. Naše společné 3 dny v Toskánsku byly pro mě nezapomenutelné. Superb totiž nejenom skvěle vypadá, ale má také vynikající jízdní vlastnosti. Autorem tohoto díla je slovenský designer Jozef Kabaň.

superb 3c93f