Zatočte s jarní únavou

Právě nedostatek železa v těle bývá jednou z hlavních příčin nepříjemné jarní únavy. Železo na sebe váže kyslík a přenáší ho po celém organismu. Tak zajišťuje vitalitu a energii.

Bez železa jsme jako tělo bez duše — unavení, nesoustředění a bledí.

Důležité je však nejen železo přijímat v potravě, ale také zabezpečit jeho správné vstřebání.

Naordinujte si pořádnou dávku železa.
Z potravin jsou na něj nejvíce bohaté — maso (bílé i červené), ryby a mořské plody, vejce (žloutek), luštěniny a listová zelenina.

Ze zeleniny si dopřávejte především tu s tmavými listy. Každý den zařaďte do svého jídelníčku špenát, čekanku, petrželku, bazalku nebo i mátu. Z luštěnin je výborná čočka a sója.

Pamatovat ale musíte na to, že řada potravin vstřebávání železa brání. Černý čaj sníží využitelnost přijatého železa až o 60 %. Podobně i černá káva, kakao a mléčné výrobky. Naopak vitamin C podporuje jeho vstřebávání.

K obědu si tedy dejte maso s luštěninami, ale vynechte po něm kávu nebo čokoládový zákusek. Zbytečně tak tělo připravujete o tolik potřebnou dávku železa. Raději vypijte před jídlem sklenici vody s vymačkanou citronovou šťávou.

Železo pak vaše tělo zázračně dobije energií.