Kuchařské skvosty do vaší knihovny

Pokud si chcete doplnit svoje kulinářské znalosti na povrchu i uvnitř krásnými knihami od kuchařských špiček, teď je ten správný čas. V knihkupectvích najdete neuvěřitelné skvosty, které sice patří do kuchyně, ale své místo si najdou i na vašem nočním stolku. Nebudete je chtít pustit z ruky. Zábavné, čtivé, krásné.

Do postele
Čtete-li si před spaním o jídle, spíte sladce a klidně. Prověřeno mnoha osobními zkušenostmi!

Vladimír Poštulka: Labužníkovy historky
Víte, jak vznikly špagety s omáčkou, salát César, proč se říká filet Wellington nebo Chateaubriand? Nestor české gastronomie kombinuje své fenomenální znalosti s humorem a s lehkostí textaře vypointovává každý z 66 příběhů nejznámějších světových pokrmů. Pokud si rádi čtete o jídle, chcete se něco dozvědět a následně zaperlit ve společnosti, neměla by vám tato kniha chybět. Všechna jídla také snadno podle návodu uvaříte.
Cena: 299 Kč
Proč si ji koupit: Všichni tušíme, že sex a jídlo spolu souvisejí, ale Vladimír Poštulka to říká nahlas a v neobvyklých souvislostech. Uvařte svému milému foie gras a servírujte s příběhem o potentním králi, kuře Tamara doplňte historkou o vášnivé královně. A to jste věděli, že kaiserschmarrn milovala bulimická císařovna?

Jeffrey Steingarten

Alias Muž, který snědl vše. Ve stejnojmenné prvotině se teprve rozcvičoval, supervtipné čtení sloupkaře o jídle časopisu Vogue pokračovalo v knize Nejspíš to bude tím, co jsem snědl a Ještě bych něco snědl. Za úspěch může bezesporu i kongeniální překlad Jitky Rákosníkové. Při čtení historek o grilování, hledání nejlepšího citronového tartu nebo krokakuřeti si procvičíte bránici líp než ve fitku. Výsledky jeho dlouhodobých pátrání můžete vyzkoušet na vlastní jazýček díky uvedeným receptům.
Cena: 349 Kč, 229 Kč a 259 Kč
Proč si ji koupit: Jídlo je show a cesty k dokonalému pokrmu vedou nepředstavitelnými zákrutami a dobrodružstvími. Chcete-li si pořádně procvičit bránici a zaperlit u amerických přátel či obchodních partnerů, neváhejte. Kupte si ji před víkendem, tak snadno ji neodložíte.

Roman Vaněk: S vařečkou okolo světa

Zakladatel Pražského kulinářského institutu a neúnavný bojovník za dobré jídlo sepsal svoje poznámky z cest po celém světě, a výsledkem je hodně nekonvenční gastronomický průvodce. Můžete jej číst od začátku do konce nebo jen vybrané kapitoly podle země, kam právě míříte, dozvíte se spoustu užitečných informací, rad a tipů, co kde ochutnat a co za vaše peníze nestojí.
Cena: 289 Kč
Proč si ji koupit: O jídle si povídá rád každý. Po přečtení zaperlíte v každé zemi, a navíc se budete umět chovat. Schválně, víte, co jedí rádi Španělé, Italové, Francouzi a co platí na Čechy?

Do kuchyně

Bravo, šéfe!

Špičkoví čeští šéfkuchaři prozrazují svá oblíbená jídla a typické pokrmy pro danou kuchyni. Vašek Frič vaří českou, Zdeněk Pohlreich se specializuje na kuře, Riccardo Lucque seznamuje s italskou a Dalibor Navrátil s francouzskou. V útlé knížce najdete třicet receptů s krásnými fotkami a zhruba šest až deset vybraných jídel předvádějí sami autoři na přiloženém DVD.
Cena: 229 Kč
Proč si ji koupit: Riccardo Lucque vařil hvězdám v Hollywoodu, Gwyneth Paltrow ujížděla na jeho čokoládovém dortu bez mouky, návykový je i jeho chlebový salát panzanella, křupavá bruschetta s aromatickými pečenými paprikami s mátou nebo všechna rizota a dezerty.

Jiří Štift: Šéfkuchařův rok

Své umění Jiří Štift zdokonalil v hotelu InterContinental, v Alcronu, v bruselském Radissonu SAS a na luxusním parníku Queen Elizabeth II. Z celé ryby vykouzlí i poslepu dokonalý pokrm. Teď jeho umění můžete ochutnat v restauraci Essensia hotelu Mandarin Oriental v Praze nebo se pokusit o totéž podle receptů z kuchařky. Jídla, která má rád, na která chodí pravidelní hosté, i ta, co ho proslavila, doplnil zajímavými tipy a postřehy. Logické rozdělení receptů dle sezony usnadní nakupování i rozhodování, co si dát.
Cena: 399 Kč
Proč si ji koupit: Jiří Štift má charismatu víc než Casanova, ale na rozdíl od něj své umění lásky projevuje v kuchyni. Ví, jak dostat ženu i okouzlit muže.

Markéta Hrubešová: Tak vařím já!

O tom, že Markéta Hrubešová ráda a dobře vaří pro svou rodinu i přátelé, ví asi každý. Málokdo ale ví, že neustále hledá, zkouší a vymýšlí zajímavé recepty na chutná, zdravá a lehká jídla, jejichž příprava netrvá věčnost. Nechává tak čas na přelíčení i nazutí nebesky vysokých lodiček.
Cena: 299 Kč
Proč si ji koupit: Markéta vaří i vypadá jako bohyně. S jejími recepty se tomuto ideálu přiblížíte. Všechny recepty jsou lehké, zdravé a chutné, nepřiberete ani po pětichodové večeři. Srnčí carpaccio dostane do kolen každého muže, pokračovat můžete jihoamerickými steaky nebo netradiční úpravou ryb a na sladkou tečku (v podobě kávového flanu s karamelovou krustou) už možná ani nedojde.

Mirka van Gils Slavíková: Cheesecakes

Jediná česká cukrářka s titulem Professeur en sucre d’Art vášnivě ráda připravuje sladkosti. Její první kuchařka je zaměřená na jeden z nejznámějších dezertů. Ze stovek receptů vybrala 28 nejlepších a doplnila je tipy k zaručenému úspěchu. Marcipánový cheesecake je tak hříšně dobrý, že se o něj nebudete chtít s nikým dělit.
Cena: 199 Kč
Proč si ji koupit: Stačí jedna kniha, a můžete péct dorty na narozeninové oslavy až do stovky.

Knihy koupíte v knihkupectvích, v Pražském kulinářském institutu nebo si je objednejte na www.prakulshop.cz.