Bez vanilkových rohlíčků nejsou Vánoce!

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Provoněné vanilkou, zasněžené moučkovým cukrem, se musejí rozplývat na jazyku.

Základem těch nejúžasnějších rohlíčků jsou kvalitní ingredience. Zapomeňte na ztužené tuky a pečte s máslem a sádlem (ano, sádlem, tenhle tuk umí divy!).

Klasický recept na rohlíčky si žádá vlašské ořechy, péct můžete i z lískových nebo z mandlí (ty jsou ale chuťově méně výrazné). Předtím, než oříšky semelete, dejte je na chvíli do vyhřáté trouby. Když začnou krásně vonět, vytáhněte je, nechte vychladnout a umelte. Pokud budete péct z lískových oříšků, po vyndání z trouby je nasypte do utěrky, zabalte a poválejte. Zbavíte je tak slupky.

Běžnou bílou mouku můžete vylepšit přidáním dílu mouky špaldové. Rohlíčky budou o něco málo zdravější, navíc tak ozvláštníte jejich chuť.

Neobalujte je hned po vytažení z trouby. Cukr by na nich dělal nepěknou krustu, a navíc by se polámaly. Dejte jim chvíli čas si vydechnout. Až půjdou pohodlně brát do ruky, začněte obalovat.

Cukr by měl vonět vanilkou, ale kdo si v listopadu vzpomene, že má do sklenice strčit vanilkový lusk? Vše se dá dohnat – přisypáním vanilkového cukru. Nebo do moučkového cukru jednoduše vyškrabte vanilkový lusk. Pokud máte vanilkovou esenci a rozprašovač, je vyhráno. Před obalením v cukru rohlíčky jednoduše pokropte.

Nejlepší recept je ten rodinný, pokud ho ale nemáte, vsaďte na lety prověřenou klasiku Apetitu!