Bez vanilkových rohlíčků nejsou Vánoce!

Provoněné vanilkou, zasněžené moučkovým cukrem, se musejí rozplývat na jazyku.

Základem těch nejúžasnějších rohlíčků jsou kvalitní ingredience. Zapomeňte na ztužené tuky a pečte s máslem a sádlem (ano, sádlem, tenhle tuk umí divy!).

Klasický recept na rohlíčky si žádá vlašské ořechy, péct můžete i z lískových nebo z mandlí (ty jsou ale chuťově méně výrazné). Předtím, než oříšky semelete, dejte je na chvíli do vyhřáté trouby. Když začnou krásně vonět, vytáhněte je, nechte vychladnout a umelte. Pokud budete péct z lískových oříšků, po vyndání z trouby je nasypte do utěrky, zabalte a poválejte. Zbavíte je tak slupky.

Běžnou bílou mouku můžete vylepšit přidáním dílu mouky špaldové. Rohlíčky budou o něco málo zdravější, navíc tak ozvláštníte jejich chuť.

Neobalujte je hned po vytažení z trouby. Cukr by na nich dělal nepěknou krustu, a navíc by se polámaly. Dejte jim chvíli čas si vydechnout. Až půjdou pohodlně brát do ruky, začněte obalovat.

Cukr by měl vonět vanilkou, ale kdo si v listopadu vzpomene, že má do sklenice strčit vanilkový lusk? Vše se dá dohnat – přisypáním vanilkového cukru. Nebo do moučkového cukru jednoduše vyškrabte vanilkový lusk. Pokud máte vanilkovou esenci a rozprašovač, je vyhráno. Před obalením v cukru rohlíčky jednoduše pokropte.

Nejlepší recept je ten rodinný, pokud ho ale nemáte, vsaďte na lety prověřenou klasiku Apetitu!