Citronový koláč s kozím sýrem

Pro 6 osob
Příprava 20 minut + chlazení
Pečení 80 minut

500g balení křehkého těsta
4 vejce, prošlehaná
kůra a šťáva ze 2 citronů
140 g krystalového cukru
200 ml crѐme fraîche
100g balení čerstvého kozího sýra bez kůrky, rozdrobeného
ostružiny nebo jiné ovoce, na ozdobení (nemusejí být)

1 Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rozválejte a vyložte jím dortovou formu o průměru 20 cm a hlubokou 3–4 cm, se sundávacím dnem. Těsto zakryjte pečicím papírem a navrch nasypte suché fazole.

2 Pečte 15 minut, poté papír a fazole odstraňte. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a vraťte do trouby ještě na 5 minut a pečte dokřupava. Vyndejte z trouby a snižte teplotu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C.

3 Citronovou kůru, šťávu a cukr promíchávejte, dokud se cukr nerozpustí. Zašlehejte zbylá vejce a crѐme fraîche. Dortovou formu postavte na pečicí plech a na korpus nalijte citronovou směs. Posypte kozím sýrem a pečte 60–70 minut, dokud náplň nezpevní (uprostřed bude ještě trochu ,klepaváʻ). Podávejte teplé nebo studené, ozdobené ovocem.