Co jíst na podzim?

  • Červené papriky

Jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C. Obsahují ho dokonce třikrát víc než pomeranče a dvakrát víc než zelené papriky. Kromě vitaminu C v sobě mají také velké množství karotenu, který zpomaluje stárnutí a chrání zrak.

  • Česnek

Kromě toho, že snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, působí jako antioxidant, posiluje imunitu, jelikož obsahuje železo, vápník, hořčík nebo vitamin B. Pokud vás skolí chřipka a nachlazení, dopřejte si česnekovou kúru. Česnek pročišťuje dýchací cesty a také zlepšuje odkašlávání.

  • Ryby

Čechům všeobecně ryby moc nevoní, a to je velká chyba. Ryby totiž obsahují látky, které nám jiné maso nenahradí. Obsahují vitamin A, B a D, omega-3 mastné kyseliny, hořčík a selen, které mimo jiné zpomalují stárnutí pleti. Dalším bonusem je, že mají minimum tuku a jsou lehce stravitelné.

  • Jablka

Podzim je období jablek, proto využijte toho, že jsou k dostání i ta pěstovaná u nás (v ideálním případě očesejte stromy na zahrádce) a dopřejte si alespoň jedno denně. Jablka jsou bohatá jak na vitamin C, tak na vlákninu.

  • Hroznové víno

Odvodňuje, čistí ledviny i močové cesty. Rychle vás osvěží, uklidní nervy a zažene únavu.

  • Houby

Bude-li přát počasí, vyrazte na ně do lesa. Prospějete tak svému zdraví hned dvakrát – projdete se na čerstvém vzduchu, a ještě si domů přinesete opravdový zázrak. Houby totiž obsahují vitamin B, minimum kalorií a tuků a vůbec žádný cholesterol.

  • Chřest

Chřest je takřka geniální, a přesto velmi málo používaná zelenina. Nejenže velmi dobře chutná, ale umí také vyloučit z těla toxiny a přebytečnou vodu. Obsahuje spoustu železa, vitaminu C, ale i vlákniny, takže rychle zasytí.

  • Kapusta

Je plná vlákniny, takže rychle zažene hlad. Zároveň slouží jako bohatý zdroj bílkovin, vitaminu C a E, beta-karotenu, ale i vápníku.

  • Semínka

Když vás honí mlsná, zkuste si místo čokolády dát sušená dýňová nebo slunečnicová semínka. Obsahují spoustu stopových prvků i vlákniny.