Čokoládový cheesecake Kahlúa

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut plus doba na vychladnutí
Pro 12 osob
Poměrně snadná příprava

NA KORPUS
50 g másla
225 g čokoládových celozrnných sušenek, podrcených

NA NÁPLŇ
225 g hořké čokolády (nejméně 50 % kakaové sušiny), rozlámané na kousky
2× 200g balení jemného plnotučného sýra nebo pomazánkového másla pokojové teploty
100 g krupicového cukru
4 středně velká vejce
284ml balení smetany ke šlehání
5 polévkových lžic likéru Kahlúa

NA POLEVU
200 ml balení zakysané smetany
kakaový prášek na posypání polevy
likér Kahlúa

1 Lehce vymastěte dno dortové formy o průměru 23 cm. Na pánvi rozpusťte máslo, přimíchejte podrcené sušenky a přitlačte je na dno dortové formy pomocí lžíce. Během přípravy náplně nechte korpus vychladnout.

2 Rozpusťte čokoládu v misce ponořené do nádoby s mírně vroucí vodou. Po rozpuštění čokolády misku vyjměte. Předehřejte elektrickou troubu na 160 °C, horkovzdušnou troubu nastavte na 140 °C.

3 Našlehejte sýr a cukr elektrickým ručním mixérem, dokud nebude nadýchaný. Postupně přidávejte vajíčka, jedno po druhém, a dejte pozor, abyste to se šleháním nepřehnali. Nastavte si mixér na menší otáčky a přimíchejte rozpuštěnou čokoládu, smetanu a likér Kahlúa. Směs nalijte na sušenkový korpus a pečte na plechu 55 minut až 1 hodinu. Dotkněte se povrchu a zkontrolujte stav. Povrch by měl být lesklý, rosolovitý a u středu tmavší. Oddělte cheesecake od formy nožem se zaoblenou čepelí a nechte jej vychladnout. Dejte jej chladit na 3 hodiny nebo přes noc.

4 Vyndejte cheesecake z formy. Polevu připravte smícháním kysané smetany s likérem Kahlúa a tuto směs naneste na povrch koláče. Jemně poprašte kakaovým práškem a podávejte nakrájené na dílky, přelité troškou likéru Kahlúa.