Delia Smith: Čokoládový krém z ricotty

Na 4 porce:

150 g tmavé čokolády se 70–75 % podílu kakaa
250 g ricotty
1 polévková lžíce bílého rumu
2 lžíce třtinového cukru
200 ml crème fraîche (nebo zakysané smetany)





  • Rozpusťte 100 g čokolády ve vodní lázni. Zbylou čokoládu nalámejte, rozmixujte a dejte stranou.
  • Důkladně rozmíchejte ricottu, rum, cukr a dvě lžíce crème fraîche. Přidejte k rozpuštěné čokoládě a míchejte, až vznikne hladká směs. Do té zamíchejte jednu lžíci namleté čokolády.
  • Rozdělte krém do 4 sklenic nebo šálků, navrch přidejte zbytek crème fraîche a posypte čokoládou.

Tip:

Crème fraîche je obdobou zakysané smetany. Oproti ní má jemnější chuť, řidší konzistenci a vyšší obsah tuku (kolem 30 %). Nejčastěji se s ním potkáte ve francouzské kuchyni.