1) Brynzová pomazánka
"Naučila jsem se jí od tchýně ze Slovenska, je velice jednoduchá, ale výrazná a efektní. Brynza je ovčí sýr, který má 12xvíce živých kultur nežli jogurt. Podporuje imunitní systém a působí jako prevence alergických onemocnění. Snižuje cholesterol a má antioxidační účinky."
300g brynzy
100ml smetany
1/2 lžičky červené papriky
jarní cibulka na ozdobu
V míse vyšleháme metličkou brynzu, spolu se smetanou a červenou paprikou. Podáváme s čerstvým pečivem nebo krekry, posypané jarní cibulkou.
2) Drožďová pomazánka
"Je to taková retro pomazánka a připomněla jsem si jí v synově školce, kde jí měl k svačině. Má specifickou chuť a zřejmě není pro každého. Droždí má však také celou řadu blahodárných účinků, protože obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B. Ty jsou důležité pro naší nervovou soustavu, zdravou pokožku a vlasy. Příznivě působí na trávicí ústrojí a srdeční soustavu. Je bohatým zdrojem bílkovin."
100g droždí
1 šalotka nasekaná nadrobno
olivový olej
2 vejce
200ml mléka (kdo nepije kravské, může zkusit rýžové)
sůl
pepř
bylinky na ozdobu (např.pažitka)
Na oleji zpěníme cibulku, po cca 2min přidáme nadrobené droždí. 5min pražíme a pak přilijeme prošlehané vejce s osoleným mlékem. Pražíme dalších pár minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout, přidáme pažitku nebo jinou bylinku podle chuti. Nakonec můžeme doplnit ještě červenou cibulkou nebo ředkvičkou.
Dobrou chuť!

Foto a připravila: Barbora Mosarjáková, více na její facebookové stránce
