Elle Menu: Brynzová a drožďová pomazánka

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách
1) Brynzová pomazánka
 
"Naučila jsem se jí od tchýně ze Slovenska, je velice jednoduchá, ale výrazná a efektní. Brynza je ovčí sýr, který má 12xvíce živých kultur nežli jogurt. Podporuje imunitní systém a působí jako prevence alergických onemocnění. Snižuje cholesterol a má antioxidační účinky."
 
300g brynzy 
100ml smetany
1/2 lžičky červené papriky
jarní cibulka na ozdobu
 
V míse vyšleháme metličkou brynzu, spolu se smetanou a červenou paprikou. Podáváme s čerstvým pečivem nebo krekry, posypané jarní cibulkou.
 
DSC04637 c95b5
 
2) Drožďová pomazánka
 
"Je to taková retro pomazánka a připomněla jsem si jí v synově školce, kde jí měl k svačině. Má specifickou chuť a zřejmě není pro každého. Droždí má však také celou řadu blahodárných účinků, protože obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B. Ty jsou důležité pro naší nervovou soustavu, zdravou pokožku a vlasy. Příznivě působí na trávicí ústrojí a srdeční soustavu. Je bohatým zdrojem bílkovin."
 
100g droždí
1 šalotka nasekaná nadrobno
olivový olej
2 vejce
200ml mléka (kdo nepije kravské, může zkusit rýžové)
sůl
pepř
bylinky na ozdobu (např.pažitka)
 
Na oleji zpěníme cibulku, po cca 2min přidáme nadrobené droždí. 5min pražíme a pak přilijeme prošlehané vejce s osoleným mlékem. Pražíme dalších pár minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout, přidáme pažitku nebo jinou bylinku podle chuti. Nakonec můžeme doplnit ještě červenou cibulkou nebo ředkvičkou. 
 
DSC04646 f968b
 

Dobrou chuť!

 
giphy 53f3a
 
Foto a připravila: Barbora Mosarjáková, více na její facebookové stránce