ELLE Menu: Dort Pavlova

Bára o dortu: "Recept na pusinkové těsto mám od své kamarádky, která ho má od své babičky a neobsahuje žádný škrob ani ocet. Postup je opravdu jednoduchý. Krásně vypadá, takže udělá dojem na hosty a navíc je dobroučký, chutná dětem i dospělým. Nicméně při krájení se pusinky lámou nepravidelně. To už sice tak estetické není, nic se s tím však dělat nedá. Proto doporučuji dělat dort spíš pro přátele. Já jsem nedávno připravovala dort na dětskou oslavu, tak byl poměrně velký. Velikost dezertu se dá různě upravit podle počtu lidí, pro kolik jej chcete dělat. Poměr je jasný: 1 bílek - 70 g cukru = 2 lidi. Tak good luck a podělte se s námi o své výtvory." 

Ingredience na 2 korpusy (pusinky):

6 vajíček
420 g cukru krystal
špetka soli
400 ml smetany ke šlehání
ovoce a jedlé květy na ozdobu (já použila klasiku, ale můžete použít ovoce podle obliby a dort i všelijak jinak zdobit čokoládou, pistáciemi nebo cukrářskými posypky)

Tip:
Pokud chcete dělat pusinky z více bílků, přeci jen přidejte škrob, protože velké pusinky už se snadno zlomí.

Postup:

Předehřejte troubu na 100°C, dolní a horní ohřev. Pečlivě oddělte bílky od žloutků, žloutky si schovejte třeba do omelety. Pak si ještě připravte hrnec s trochou vody, který dejte na sporák a přiveďte k varu tak, aby z něj šla pára. Bílky se špetkou soli začněte v míse pomalu šlehat. Princip je v tom šlehat pomalu (na 1. rychlost) a dlouho. Pomalu šlehejte, čas od času přisypte trochu cukru. Když postupně dosypete všechen cukr a bílky už budou tužší, přidejte rychlost na 3. stupeň, dejte mísu s bílky nad páru a šlehejte do úplného ztuhnutí (poznáte tak, že po vyjmutí metliček sníh drží a nesjíždí z nich) - může to trvat i 5 minut. Pak mísu dejte zase na stůl a ještě minutu šlehejte na pomalé otáčky.

Když máte sníh pěkně ušlehaný, vyložte 2 plechy pečícím papírem. Obkreslete na něj talíř klasické velikosti a do vzniklého kroužku naneste sníh. Pusinku, která se bude péct nahoře, překryjte pečícím papírem i svrchu, aby nezrůžověla. Pečte 75 - 90 min. Přikláním se spíš k 90 minutám, ať máte jistotu, že jsou bílky opravdu upečené. Pak otevřete troubu a nechte pusinky chladnout jen při otevřených dvířkách. Vyndejte je, až budou lehce zchladlé a nechte dovychladnout.
Nyní už jen ušleháte šlehačku (jestli máte lahev s bombičkami, vyhráli jste, jinak je šlehání také na delší dobu, aby byla šlehačka pěkně tuhá. Musí být vychlazená z lednice.) Pusinky oddělte od pečícího papíru tak, že je otočíte vzhůru nohama a papír stáhnete. Dejte jednu na větší talíř, potřete šlehačkou, můžete dát trochu ovoce. Přiklopte další pusinkou, naneste zbytek šlehačky a dozdobte.

Suroviny: 

20170609 105224 01 f100f


Bílky se špetkou soli začněte v míse pomalu šlehat. Princip je v tom šlehat pomalu (na 1. rychlost) a dlouho. Pomalu šlehejte, čas od času přisypte trochu cukru.

20170609 112409 01 db757


Když postupně dosypete všechen cukr a bílky už budou tužší, přidejte rychlost na 3. stupeň, dejte mísu s bílky nad páru a šlehejte do úplného ztuhnutí (poznáte tak, že po vyjmutí metliček sníh drží a nesjíždí z nich) - může to trvat i 5 minut.

20170609 112934 01 63585


Když máte sníh pěkně ušlehaný, vyložte 2 plechy pečícím papírem. Obkreslete na něj talíř klasické velikosti a do vzniklého kroužku naneste sníh.

20170609 113200 01 a77f1


Pusinku, která se bude péct nahoře, překryjte pečícím papírem i svrchu, aby nezrůžověla. Pečte 75 - 90 min.

20170609 113700 01 e9b86

 

Text, foto a připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře se dozvíte na jejím Instagramu @mosorjakovab nebo na jejím facebooku www.facebook.com/Creamosorbar