ELLE Menu: Salát s jedlými květy

"Jedlé květy vypadají na talíři krásně, proto si nemohu odpustit recept s jejich využitím. Na jaře jich máme kolem sebe opravdu spoustu, stačí jen najít čistý trávník. Jestli bydlíte ve městě, zajděte si na farmářský trh, kde můžete spoustu jedlých květin a bylin také objevit. I některé obchody jedlé květy občas mají, ale zatím je to spíš vzácnost. Tak doufám, že se poštěstí a najdete si čas být trochu v přírodě."

Ingredience:

1 bio hlávkový salát

150ml olivového oleje

3 lžíce jablečného octa

1 a 1/2 lžíce javorového sirupu

1 limetka

1 čerstvá chilli paprička

1 větší lžíce bílého jogurtu

hrst jedlých květů (já jsempoužila fialky, sedmikrásky, květy meruňky a řebříček - není to květ, ale když už jsem ho viděla, také jsem ho natrhala)

Sůl

Postup:

V misce promíchejte olej, ocet, sirup, limetkovou šťávu a jemně nasekanou chilli papričku (pro menší pálivost odstraňte semínka). Osolte a přidejte lžíci jogurtu. Do větší mísy natrhejte salát a zalijte zálivkou. Před servírováním ozdobte květy. 

Moje rada: Salát musí být opravdu dobře omytý. Nejlepší je, nechat oddělené listy odmočit ve vodě (třeba ve dřezu) a poté ještě opláchnout a nechat okapat. Odstředivka na saláty sušení ještě urychlí. 

Postupovka