ELLE.cz SERIÁL: Blesková večeře od pondělí do pátku

V kuchyni nemusíte trávit hodiny, a přesto vaše jídlo může mít nápad, šmrnc a delikátní chuť. Chce to jen ty pravé recepty – chutné, rychlé a originální. Tento týden, od pondělí do pátku, vám jich nabídneme hned pět. Protože kdo by chtěl nejkrásnější dny v roce trávit v kuchyni. A navíc – pamatujte na to, co řekl Benjamin Franklin: „Time is money.“

Pondělí: špenátová polévka s kopřivami
Ingredience (pro 4 osoby):
2 šalotky
150 g listového špenátu
100 g kopřiv
50 g másla
800 ml drůbežího vývaru
200 ml husté zakysané smetany
sůl
pepř

Příprava:
Šalotky oloupejte a pokrájejte na malé kousky. V hrnci je na másle lehce osmahněte. Pak přidejte špenát, kopřivy a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a krátce povařte. Směs rozmixujte, ze smetany si schovejte lžíci dvě na dozdobení a zbytek do polévky přimíchejte. Vše pak vařte do zhoustnutí, přisolte a opepřete. Máte hotovo.

Tip: Nemusíte dozdobovat pouze smetanou. Hodí se i krutony nebo kousky uzené makrely.