ELLE.cz seriál: Vajíčka pro každý den

Pracovní týden je ve své polovině. Do víkendu je ještě daleko a únava se hlásí o slovo. Lékem na padající víčka je pořádná svačina, která neuspí, ale naopak na dlouho dodá energii. Smažená vajíčka jsou na to jako stvořená. Nepleťte se, nejsou jen doménou ‚ňoumů v kuchyni‘. Můžete si s nimi pohrát, dodat jim ‚šťávu‘ zajímavými ingrediencemi, a dovést je tak k dokonalosti. Nejlepším řešením je variace se slaninou, sýrem a chřestem.

Ingredience (pro 4 osoby):
4 plátky chleba
8 vajec
12 zelených chřestů
150 gramů slaniny
100 gramů tvrdého sýra
máslo
sůl, pepř

Příprava:
U chřestů odkrojte zhruba dolní třetinu, svažte je nití a hlavičkami vzhůru je vložte do vroucí vody s trochou soli a citronové šťávy. Vařte bez poklice 10 minut, pak je vyndejte a nechte zchladnout.
Na pánvi rozehřejte máslo a vlijte na ni rozšlehaná vejce se solí a pepřem. Promíchejte, a jakmile se vejce začnou srážet, odstavte je.
V toustovači opečte chleba, během toho orestujte na pánvi slaninu. Chleba obložte vajíčky, dozdobte slaninou, třemi kousky chřestu a posypte strouhaným sýrem. Na chvíli dejte zapéct do rozpálené trouby nebo mikrovlnky. Bon appétit!