ELLE.cz seriál: Vajíčka pro každý den

Vejce dávno přestoupila na druhý břeh a zařadila se do zdravého jídelníčku. Neudělají vám díru do peněženky, jsou všude k dostání, a navíc dietní. Pokud pravidelně nejíte víc než tři kousky denně, nemusíte se bát, že jimi zvýšíte hladinu cholesterolu. Připravte si je k snídani nebo večeři a dostanete do těla pořádnou dávku živin. Chutných variací na téma vejce, do kterých se nadšeně pustí každý chlap, existuje řada. Jako první jsme vybrali vejce Benedikt.

Ingredience (pro 4 osoby):
2 žloutky
1 lžíce jogurtu
125 gramů másla
sůl
pepř
1 lžička citronové šťávy
špetka cukru
8 plátků slaniny
4 plátky toustového chleba
2 lžíce vinného octa
4 vejce (pokojové teploty)

Příprava:
Žloutek a jogurt v mixéru dobře smíchejte dohromady. Zašlehejte dobře i rozpuštěné máslo. Směs by měla připomínat majonézu. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.
Na pánvi dokřupava osmahněte špek a rozdělte ho na 4 opečené toustové chleby.
V hrnci přiveďte k varu asi dva litry vody s octem. Jedno vejce rozklepněte do hrnku, promíchejte octovou vodu v hrnci a do víru nechte sklouznout rozklepnuté vejce. Vařte asi dvě minuty a pak ho vyjměte děrovanou naběračkou. To samé pak udělejte se zbylými kousky.
Položte ho na připravený toust a navrch dejte majonézu z jogurtu a žloutku. Na 30 sekund položte na plech do rozpáleného grilu v troubě. Vyjměte, osolte a opepřete.